Makaron z warzywami i zielonym pesto (raczkujac.pl)

Makaron z warzywami i zielonym pesto

Szpinak – wiadomo – jest zdrowy 🙂 i warto go podawać już od małego. Ale jak go przemycić do diety malucha? Na przykład w formie pesto! Poniżej pomysł na makaron z pesto ze szpinaku i sosem warzywnym.

Porcja: ok. 220 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

Pesto

szpinak  – 25 g
pestki dyni – 4 g
czosnek – 0,5 g (½ ząbka)
oliwa z oliwek – 5 ml (1 łyżeczka)

Sos warzywny

cukinia – 50 g
pomidor – 60 g
makaron pełne ziarno, spaghetti – 15 g
1 żółtko – 20 g
papryka – 40 g
bazylia – szczypta
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)

Przygotowanie

Szpinak dokładnie umyj i przesusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz, pokrój na plasterki i przegotuj chwilę w garnku z wodą, aż zacznie pachnieć. Zmiksuj szpinak razem z czosnkiem, pestkami dyni i oliwą. Pesto gotowe 🙂

Warzywa umyj i obierz, paprykę pozbaw gniazda nasiennego, pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Warzywa pokrój i wrzuć do gotującej się wody (najlepiej tej w której gotował się wcześniej czosnek), a następnie przypraw szczyptą bazylii. Duś pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie a sos zgęstnieje, czyli ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj żółtko i poczekaj aż dobrze się zetnie.

Makaron ugotuj osobno, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem możesz pokroić nitki makaronu na mniejsze kawałki. Makaron wymieszaj w miseczce z przygotowanym wcześniej pesto, na koniec dodaj sos warzywny. Przed podaniem ostudź.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
szpinak253.80.60.10.8
dynia, pestki422.611.80.7
czosnek0.50.7000.2
oliwa z oliwek544.1050
cukinia506.50.70.11.6
pomidor609.60.60.22.2
makaron pełne ziarno, spaghetti1550.41.80.39.6
jajko kurze, żółtko2062.63.15.70.1
papryka4012.80.50.12.9
SUMA219.5213.18.413.318

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*