Tagiatelle z indykiem w sosie pomidorowym (raczkujac.pl)

Tagiatelle z indykiem w sosie pomidorowym

Ostatnio do łask wróciły u nas makarony, synek mógłby je jeść na okrągło 🙂 Taka faza 🙂 Dzisiaj więc proponuję bardzo aromatyczne, dzięki świeżej bazylii, tagiatelle z indykiem w sosie pomidorowym.

Polecam dla całej rodziny. Poniżej podaję proporcje na danie dla dziecka, ale zachęcam do przygotowania większej ilości dla całej rodziny. Można wtedy rozważyć użycie gotowych pomidorów krojonych bez skórki, ale zwróćcie uwagę, czy przypadkiem wśród składników nie ma soli. Smacznego!

Porcja: ok. 200 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

indyk, pierś bez skóry, surowa – 30 g
makaron tagiatelle (ja użyłam pełnoziarnistego, ale może być zwykły) – 20 g
papryka – 40 g (ok. 1/5 papryki)
pomidor – 150 g (1 duży lub 2 średnie pomidory)
kawałek cebuli – 10 g
czosnek – 1 g (1 nieduży ząbek)
masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
woda źródlana – 100 ml (ok. pół szklanki)
bazylia (świeża) – 1-2 listki (alternatywnie szczypta suszonej)
majeranek – szczypta
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
słodka czerwona papryka – szczypta
oregano – szczypta

Przygotowanie

  1. Mięso pozbaw tłuszczu, pokrój w kostkę, a następnie posyp przyprawami – majerankiem, słodką czerwoną papryką i pieprzem.
  2. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, natnij lekko skórę, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
  3. Do garnka z gotującą się wodą dodaj masło oraz indyka z cebulą i czosnkiem i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj paprykę i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj pomidory, oregano i bazylię. Gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, a w razie potrzeby dolej wody. Przed końcem gotowania sprawdź czy mięso jest miękkie, a pomidory zamieniły się w gęsty sos, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
  4. Makaron ugotuj osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Makaron po ugotowaniu pokrój na mniejsze kawałki, dopasowując ich wielkość do aktualnych możliwości dziecka. Sos także w razie potrzeby także rozdrobnij, np. przy pomocy widelca.
  6. W miseczce wymieszaj makaron z sosem. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
indyk, pierś bez skóry, surowa3026.46.10.30
makaron pełnoziarnisty tagiatelle206830.611.6
papryka4012.80.50.12.9
pomidor150241.50.55.6
czosnek11.40.100.3
cebula103.10.100.7
masło klarowane544.9050
SUMA256180.611.36.521.1

3 thoughts on “Tagiatelle z indykiem w sosie pomidorowym

  1. Czy mogłabyś spróbować podać przepis bazowy na sos warzywny, tak osobno, bez mięsa, z jakimiś zamiennikami? Mój maluch nie może pomidorów i marchwi i nie umiem zrobić dobrego sosu. A sama kasza z mięskiem, to tak trochę słabo. 😞

    1. Można po prostu zrobić gęstą zupę krem, bardziej niż zwykle ja odparować albo ugotować na mniejszej ilości wody i podać jako sos warzywny. Sama czasem tak robię. A przepisów na kremy warzywne jest sporo na blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*