Spaghetti z sosem pomidorowym (raczkujac.pl)

Spaghetti z sosem pomidorowym

Spaghetti z sosem pomidorowym to pyszna propozycja dla małych smakoszy pomidorów 🙂 Mój synek o mało nie wylizał talerza jak już skończył swoją porcję  Muszę nieskromnie przyznać, że taki sos z dodatkiem świeżej bazylii pachnie obłędnie, a smak dorównuje zapachowi 🙂

Porcja: ok. 180 g – 1 porcja dla malucha

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

makaron spaghetti pszenny – 20 g
1 duży lub 2 średnie pomidory – 150 g
kawałek cebuli – 10 g
1 nieduży ząbek czosnku – 1 g
2-3 łyżki wody źródlanej
1 łyżeczka masła klarowanego – 5 g
bazylia (najlepiej świeża) – 1-2 listki
majeranek – szczypta
oregano – szczypta
1 łyżeczka startego sera żółtego np. goudy – 5 g (opcjonalnie – po 12 miesiącu, ze względu na zawartość soli)

Przygotowanie

Pomidory umyj, natnij lekko skórę, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej masło klarowane razem z 2-3 łyżkami wody. Następnie dodaj cebulę i czosnek i chwilę je podduś. Po ok. 2 minutach dodaj pomidory wraz z przyprawami. Gotuj na małym ogniu, aż pomidory odparują i zamienią się w gęsty sos, mi to zajęło ok. 20 minut.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, bez dodatku soli. Makaron dla mniejszego malucha możesz przed podaniem pokroić, żeby było mu łatwiej jeść.

Makaron przełóż do miseczki, polej sosem pomidorowym. W przypadku starszych dzieci, po ukończeniu 1. roku życia (ze względu na zawartość soli), możesz dodatkowo posypać odrobiną świeżo startego żółtego sera. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
makaron spaghetti pszenny2071.42.50.313.9
pomidor150241.50.55.6
cebula103.10.100.7
czosnek11.40.100.3
masło klarowane544.9050
ser żółty gouda517.51.31.40
SUMA191162.35.57.220.5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*