Spaghetti z sosem pomidorowym (raczkujac.pl)

Spaghetti z sosem pomidorowym

Spaghetti z sosem pomidorowym to pyszna propozycja dla małych smakoszy pomidorów 🙂 Mój synek o mało nie wylizał talerza jak już skończył swoją porcję  Muszę nieskromnie przyznać, że taki sos z dodatkiem świeżej bazylii pachnie obłędnie, a smak dorównuje zapachowi 🙂

Porcja: ok. 200 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

makaron spaghetti pszenny – 25 g
pomidor – 150 g (1 duży lub 2 średnie pomidory)
cebula – 10 g
czosnek – 1 g (1 nieduży ząbek)
woda źródlana – 2-3 łyżki
masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
bazylia (świeża) – 1-2 listki
majeranek – szczypta
oregano – szczypta
ser żółty np. gouda – 5 g (do posypania, opcjonalnie – po 12 miesiącu)

Przygotowanie

Pomidory umyj, natnij lekko skórę, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej masło klarowane razem z 2-3 łyżkami wody. Następnie dodaj cebulę i czosnek i chwilę je podduś. Po ok. 2 minutach dodaj pomidory wraz z przyprawami. Gotuj, aż pomidory odparują i zamienią się w gęsty sos, mi to zajęło ok. 20 minut.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron najlepiej pokroić przed podaniem dziecku, aby uniknąć ryzyka zadławienia.

Makaron przełóż do miseczki, polej sosem pomidorowym. W przypadku starszych dzieci, po ukończeniu 1 roku życia, możesz dodatkowo posypać świeżo startym żółtym serem. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA196180.26.27.323.9
makaron spaghetti pszenny2589.33.20.417.3
pomidor150241.50.55.6
cebula103.10.100.7
czosnek11.40.100.3
masło klarowane544.9050
ser żółty gouda517.51.31.40
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*