Indyk z makaronem w sosie dyniowym (raczkujac.pl)

Indyk z makaronem w sosie dyniowym

Dawno nie było żadnej propozycji z makaronem, więc nadrabiam zaległości 🙂 Dziś w cyklu środa z dynią indyk z makaronem w sosie dyniowym. Porcja z talerza mojego synka zniknęła w tempie ekspresowym 🙂 Smacznego!

Porcja: ok. 220 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

indyk, pierś bez skóry, surowa – 30 g
makaron pszenny np. nitki – 20 g
kawałek dyni – 60 g
1/4 niedużego jabłka – 30 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek cebuli – 10 g
woda źródlana – 3/4 szklanki (ok. 150 ml) + woda do ugotowania makaronu
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
koperek (świeży) – szczypta

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w kostkę. Następnie oprósz je przyprawami – czerwoną słodką papryką i majerankiem. Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dynię umyj, pozbaw gniazda nasiennego i odetnij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Koperek opłucz pod bieżącą wodą i też drobno posiekaj. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę, najlepiej bezpośrednio przed dodaniem go do garnka (inaczej zacznie ciemnieć).

W garnku zagotuj 3/4 szklanki wody. Do gotującej się wody włóż w pierwszej kolejności indyka z cebulą i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj marchew i gotuj kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj resztę składników – dynię i jabłko. Gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolewaj niewielkie ilości wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy marchewka i mięso są miękkie, a dynia z jabłkiem zamieniła się w sos. Ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.

Makaron ugotuj osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz też ugotować makaron razem z pozostałą częścią dania, użyj wtedy więcej wody (ok. szklankę) i dodaj go przynajmniej na tyle minut przed końcem gotowania ile jest podane w przepisie na opakowaniu.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw i mięsa do zjedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
indyk, pierś bez skóry, surowa3026.46.10.30
makaron pszenny nitki2070.22.60.314
dynia6016.80.80.22.9
jabłko3013.20.20.23.9
marchew4011.20.40.13.4
cebula103.10.100.7
oliwa z oliwek544.1050
SUMA19518510.26.124.9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*