Dawno nie było żadnej propozycji z makaronem, więc nadrabiam zaległości 🙂 Dziś w cyklu środa z dynią indyk z makaronem w sosie dyniowym. Porcja z talerza mojego synka zniknęła w tempie ekspresowym 🙂 Smacznego!
Porcja: ok. 220 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
indyk, pierś bez skóry, surowa – 30 g
makaron pszenny np. nitki – 20 g
kawałek dyni – 60 g
1/4 niedużego jabłka – 30 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek cebuli – 10 g
woda źródlana – 3/4 szklanki (ok. 150 ml) + woda do ugotowania makaronu
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
koperek (świeży) – szczypta
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w kostkę. Następnie oprósz je przyprawami – czerwoną słodką papryką i majerankiem. Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dynię umyj, pozbaw gniazda nasiennego i odetnij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Koperek opłucz pod bieżącą wodą i też drobno posiekaj. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę, najlepiej bezpośrednio przed dodaniem go do garnka (inaczej zacznie ciemnieć).
W garnku zagotuj 3/4 szklanki wody. Do gotującej się wody włóż w pierwszej kolejności indyka z cebulą i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj marchew i gotuj kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj resztę składników – dynię i jabłko. Gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolewaj niewielkie ilości wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy marchewka i mięso są miękkie, a dynia z jabłkiem zamieniła się w sos. Ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
Makaron ugotuj osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz też ugotować makaron razem z pozostałą częścią dania, użyj wtedy więcej wody (ok. szklankę) i dodaj go przynajmniej na tyle minut przed końcem gotowania ile jest podane w przepisie na opakowaniu.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw i mięsa do zjedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
indyk, pierś bez skóry, surowa | 30 | 26.4 | 6.1 | 0.3 | 0 |
makaron pszenny nitki | 20 | 70.2 | 2.6 | 0.3 | 14 |
dynia | 60 | 16.8 | 0.8 | 0.2 | 2.9 |
jabłko | 30 | 13.2 | 0.2 | 0.2 | 3.9 |
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 195 | 185 | 10.2 | 6.1 | 24.9 |