Purée warzywne (raczkujac.pl)

Purée warzywne

Propozycja na obiad dla najmłodszych niemowląt, które dopiero eksperymentują z jedzeniem, a dla nieco starszych dzieci świetny pomysł na jarzynki do obiadu. Mam na myśli oczywiście purée warzywne 🙂

Porcja: ok. 100 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6 miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

1/2 marchewki – 40 g
nieduży kawałek pietruszki – 10 g
nieduży kawałek selera – 10 g
kilka małych różyczek kalafiora – 40 g
1 łyżeczka masła klarowanego – 5 g

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa gotuj na parze przez 20 minut.
  3. Ugotowane warzywa przełóż do miksera, dodaj łyżeczkę masła klarowanego i zmiksuj całość na gładką masę.

Wskazówki

Jeśli dziecko preferuje bardziej płynne konsystencje można do purée dodać odrobinę przegotowanej wody źródlanej lub mleka i jeszcze raz całość zmiksować.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA10569.91.95.27.2
marchew4011.20.40.13.4
pietruszka, korzeń1040.301.1
seler korzeniowy101.80.200.7
kalafior40810.12
masło klarowane544.9050

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*