Pstrąg z kaszą bulgur w sosie pomidorowym (raczkujac.pl)

Pstrąg z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Dzisiaj pomysł na rybkę dla niemowlaka. Pstrąg z kaszą bulgur w sosie pomidorowym, czyli wszystko to, co lubimy najbardziej ? Pstrąg tęczowy to pyszna ryba, delikatna, w smaku przypominająca łososia, jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam 🙂

Porcja: ok. 230 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

pstrąg tęczowy łososiowy – 25 g
ok. 1,5 łyżki kaszy bulgur – 15 g
1/2 pomidora – 70 g
ok. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 5 g
nieduży kawałek pietruszki – 10 g
kawałek selera – 10 g
nieduży kawałek papryki – 30 g
ok. pół niedużego ząbka czosnku – 0,5 g
ok. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
2/3 szklanki wody źródlanej –  ok. 150 ml
estragon – szczypta
bazylia – szczypta
pieprz – szczypta
koperek (świeży) – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Rybę opłucz pod bieżącą wodą, osusz, odetnij skórę i pozbaw ości, a na koniec posyp estragonem i pieprzem. Pomidor umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Paprykę opłucz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

Do garnka z wrzątkiem włóż najpierw pstrąga z czosnkiem i gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodaj kaszę, pietruszkę, seler i paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, szczyptę bazylii i mąkę, która zagęści sos. Gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna, w razie potrzeby dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij do uzyskania konsystencji akceptowanej przez malucha. Po rozdrobnieniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA175.5187.79.18.121.7
pstrąg tęczowy świeży2541.34.82.30
kasza bulgur1552.11.90.210.5
pomidor7011.20.70.22.6
koncentrat pomidorowy 30%54.70.30.10.9
seler korzeniowy101.80.200.7
pietruszka, korzeń1040.301.1
papryka309.60.40.12.2
czosnek0.50.7000.2
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
oliwa z oliwek544.1050
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*