Potrawka z indykiem w pomidorach (raczkujac.pl)

Potrawka z indykiem w pomidorach

Dzisiaj dla odmiany propozycja dla starszych dzieci, głównie ze względu na porcję 🙂 Danie wyszło dość obfite. Tym razem proponuję potrawkę z indykiem, a dokładnie indyka w połączeniu z kaszą jęczmienną, pomidorami oraz kalafiorem i kalarepą. Wyszła całkiem ciekawa kompozycja smaków, mojemu synkowi bardzo smakowało 🙂

Przepis oznaczyłam jako powyżej roku, tak jak wspomniałam powyżej, ze względu na wielkość porcji. Jeśli jednak już wprowadziłaś do diety malucha wymienione składniki to spokojnie możesz podać danie niemowlakowi, najprawdopodobniej jednak nie będzie w stanie zjeść całej porcji, warto ją wtedy podzielić np. na pół.

Porcja: ok. 270 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia (ze względu na porcję)

Składniki

indyk, pierś bez skóry, surowa – 30 g
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
2-3 nieduże różyczki kalafiora – 40 g
kawałek kalarepy – 30 g
1/2 pomidora – 70 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
1 łyżeczka mąki kukurydzianej – 5 g
3/4 szklanki wody – ok. 150 ml
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
bazylia – szczypta
majeranek – szczypta
pieprz – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
świeży koperek lub natka pietruszki – szczypta

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Następnie oprósz je przyprawami – pieprzem, majerankiem, czerwoną słodką papryką i na koniec obtocz w mące. Kalarepę obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę, kalafiora dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i podziel na małe różyczki, pomidora natnij u góry na krzyż, sparz wrzątkiem, zdejmij skórę i pokrój w kostkę.

Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw indyka i gotuj go pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj kalafiora, kalarepę i kaszę. Po kolejnych 10 minutach dodaj pomidory razem z koncentratem i bazylią, gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.

Gotową potrawę wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
indyk, pierś bez skóry, surowa3026.46.10.30
kasza jęczmienna perłowa1551.51.20.310.4
kalafior40810.12
kalarepa309.30.70.12
pomidor7011.20.70.22.6
koncentrat pomidorowy 30%76.60.40.11.2
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
oliwa z oliwek544.1050
SUMA202175.310.66.321.7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*