Placki z cukinii (raczkujac.pl)

Placki z cukinii

Pyszne placki z cukinii dla całej rodziny. Proponowana porcja pozwoli najeść się nie tylko maluchowi, ale także i rodzicom 🙂

Przy okazji mała dygresja. Polecam każdą cukinię przed użyciem do jakiejkolwiek potrawy najpierw na surowo spróbować. Trafiają się bowiem cukinie gorzkie w smaku, które nie tylko zrujnują Wam gotowe danie, ale też mogą być szkodliwe dla Waszego zdrowia. Ja zawsze odkrawam kawałek i próbuję przed użyciem, od kiedy zdarzyło mi się przygotować danie dla synka z taką właśnie gorzką cukinią. Ponieważ był to przepis, który już kilka razy robiłam, nie spróbowałam gotowej potrawy przed podaniem. Zdziwiłam się, gdy synek skrzywił się po pierwszej łyżce i nie bardzo chciał dalej jeść, ale jak spróbowałam to już wiedziałam dlaczego 🙁 Na szczęście nic się nie stało, bo maluch nie zjadł zbyt dużo, ale trochę się wystraszyłam jak poczytałam o co chodzi.

Za gorzki smak takiej cukinii odpowiadają toksyny o nazwie kukurbitacyny, które znajdują się w warzywach takich jak właśnie cukinia, czy też ogórek, a ich zadaniem jest ochrona przed pasożytami. Pamiętacie opowieści o tym, że ogórek należy kroić od jaśniejszego lub cieńszego końca, żeby nie był gorzki? To niestety tylko przesąd, za gorzki smak odpowiadają tu także wspomniane wyżej toksyny. Zwykle znajdują się one w stężeniu na tyle niedużym, że nie mają wpływu na smak, ale sporadycznie zdarza się, że ich stężenie, ze względu np. na gorsze warunki w jakich rosło warzywo, jest na tyle duże, że może być dla nas szkodliwe. Ponieważ jednak dania z użyciem takich warzyw stają się zwykle niejadalne to rzadko dochodzi do zatruć. Niemniej jednak, żeby nie trzeba było wyrzucać całej naszej pracy do kosza lub w przypadku bardziej wytrwałych konsumentów (kogoś kto np. nie chce być niemiły dla kucharki 🙂 ), uniknąć bólu brzucha i innych symptomów zatrucia pokarmowego, warto najpierw spróbować kawałek warzywa przed jego użyciem.

Wracając do przepisu na placki 🙂 Młodszym maluchom polecam przyrządzić placki w wersji pieczonej. Jak upiec placki podpowiadam we wskazówce pod przepisem.

Porcja: ok. 400 g – ok. 16 placków

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

2 cukinie – 600 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
1 nieduży ząbek czosnku
pół szklanki mąki pszennej – 70 g (można zastąpić kukurydzianą, lub użyć pół na pół pszennej i kukurydzianej)
sól morska – szczypta (opcjonalnie, nie dodawaj zanim maluch nie skończy 1. roku życia)
1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego – ok. 10 g (do smażenia)

Przygotowanie

Cukinię dokładnie umyj. Jeśli ma miękką skórkę nie musisz jej obierać. Następnie cukinię zmiksuj i ze względu na dużą ilość wody w tym warzywie w kolejnym kroku odcedź otrzymaną pulpę przez sitko. Większość wody powinna spłynąć samoistnie, ale warto też jej nadmiar dodatkowo odcisnąć.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Cukinię przełóż do miski, wbij jajko, dodaj czosnek i ewentualnie szczyptę soli (nie dodawaj soli gdy je z Wami niemowlę lub oddziel wcześniej porcję ciasta dla niemowlaka), a na koniec wsyp mąkę i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki z obu stron, aż się lekko zarumienią. Smacznego!

Wskazówka

Placki możesz też upiec w piekarniku w 200 stopniach (funkcja góra-dół). Piecz 15-20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 5-10 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Polecam taką wersję szczególnie dla młodszych maluchów.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cukinia600788.41.218.6
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
czosnek11.40.100.3
mąka pszenna702528.400
masło klarowane1089.80100
SUMA736497.123.716.619.3

Tabela wartości odżywczych dla 1/4 porcji – ok. 100 g (ok. 4 placki)

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cukinia15019.52.10.34.7
jajko kurze całe13.8191.71.40.1
czosnek0.30.4000.1
mąka pszenna17.5632.100
masło klarowane2.522.502.50
SUMA184.1124.45.94.24.9

Spróbuj też innych przepisów

4 thoughts on “Placki z cukinii

  1. Przepyszne! (Opcja mąka pszenna + kukurydziana, mała porcja z jednej cukinii) dobrze, że tylko dojadałam co zostało, bo inaczej córka mogłaby się na nic nie załapać 😀 od teraz robię dużą porcję i obiad dla całej rodziny gotowy 🙂

  2. A jeżeli chcemy zrobić dla 1.5 rocznego malucha to chyba z piekarnika czy już można z patelni? Jeżeli znpiekrnika to w ilu stopniach i ile pieczemy kochana ????

    1. Można z patelni 🙂 A jeśli piec to w 200 stopniach 15-20 minut z jednej strony i 5-10 minut z drugiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*