Indyk w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną (raczkujac.pl)

Indyk w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Ostatnio ulubionym daniem obiadowym mojego synka jest właściwie cokolwiek byle było w sosie pomidorowym 😀 Dzisiaj więc pomysł na indyka w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną niepaloną.

Mój synek odkąd skończył roczek jest dużo bardziej wybredny jeśli chodzi o jedzenie. Kiedyś jadł właściwie wszystko co mu przygotowałam, a po skończeniu roku najpierw zagląda do miski i jeśli coś mu się nie spodoba wizualnie nie chce nawet spróbować. Tak było np. w przypadku potraw o kolorze zielonym – zaglądał do miski, patrzył się na mnie z niesmakiem i kręcił głową jak próbowałam go zachęcić do pierwszej łyżki 🙂 Teraz ma fazy, że coś mu bardzo smakuje i chce jeść tylko to. Kiedyś uwielbiał buraki, teraz już nie bardzo. Obecnie jest faza na sos pomidorowy 🙂 Czy Wasze dzieci też tak mają, że jak coś im zasmakuje to chcą to jeść na okrągło? Czy raczej wolą różnorodność? 🙂

Porcja: ok. 260 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia (ze względu na porcję, jeśli Twój niemowlak ma duży apetyt lub podzielisz danie np. na dwie porcje możesz podać po 8. miesiącu)

Składniki

pierś z indyka – 30 g
1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej – 15 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek kalarepy – 40 g
kawałek selera korzeniowego – 10 g
1/3 pomidora – 50 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
kawałek pora – 10 g
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki, np. kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody –  ok. 200 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
pieprz – szczypta
koperek (świeży) – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem, słodką czerwoną papryką i pieprzem. Warzywa obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pomidora natnij u góry na krzyż, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Warzywa następnie pokrój w kostkę, pora posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez ok. 5-10 minut. Następnie dodaj warzywa (poza pomidorem), czosnek i mąkę, która zagęści sos. Staraj się mąkę dosypywać stopniowo i powoli, stale mieszając lub wymieszaj ją wcześniej z niewielką ilością wody, żeby uniknąć grudek. Po 5 minutach dodaj kaszę gryczaną, a po kolejnych 5 minutach pomidora i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość jeszcze przez ok. 10 minut, pod przykryciem. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a sos odpowiednio gęsty i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.

Gotową potrawę wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
indyk, pierś bez skóry, surowa3026.46.10.30
kasza gryczana biała niepalona15511.80.49.7
marchew4011.20.40.13.4
kalarepa4012.40.90.22.6
seler korzeniowy101.80.200.7
pomidor5080.50.21.9
koncentrat pomidorowy 30%76.60.40.11.2
por102.50.200.6
czosnek0.50.7000.2
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
oliwa z oliwek544.1050
SUMA212.5182.910.96.623.7

Spróbuj też innych przepisów

2 thoughts on “Indyk w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

    1. To już było dawno temu 😉 Teraz uwielbia szpinak, ale przekonał się do niego na początku właśnie w koktajlu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*