Pierwsza zupka rybna (raczkujac.pl)

Pierwsza zupka rybna

Ryby warto zacząć wprowadzać do menu maluszka już od początku rozszerzania diety, po wprowadzeniu pierwszych warzyw, w podobnym czasie co mięso. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pierwsze zetknięcie maluszka z rybą, czyli przepis na pierwszą zupkę rybną 🙂

Ryby są wartościowym źródłem witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka, a tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś czy halibut, są wyjątkowo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, koniecznych między innymi do rozwoju mózgu. Jednak na początek warto wybrać mniej tłuste, a więc łatwiejsze w trawieniu ryby, takie jak dorsz, mintaj czy pstrąg. Według zaleceń ryby powinny pojawiać się w diecie dziecka docelowo 1-2 razy w tygodniu, ale przy pierwszych próbach nie powinno się podawać ich częściej niż raz w tygodniu, obserwując reakcje organizmu maluszka. Pamiętajcie, żeby kupować ryby świeże, ze sprawdzonego źródła.

Chciałam Wam przy okazji przypomnieć, że pracuję nad cyklem artykułów dotyczących tematyki rozszerzania diety i czekam na Wasze opinie. Jakie tematy chcielibyście, żebym poruszyła? Co budzi Wasze wątpliwości? Jeśli natomiast macie już początki rozszerzania diety za sobą będę ogromnie wdzięczna, jeśli podzielicie się tym co dla Was było ważne w tym okresie. Pierwszy artykuł z cyklu pojawił się na blogu w poniedziałek i dotyczy tego kiedy rozpocząć rozszerzanie diety.

Porcja: ok. 160 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6 miesiącu życia

Składniki

dorsz świeży – 15 g
1 nieduży ziemniak – 60 g
kawałek marchewki – 30 g
kawałek pietruszki – 20 g
kawałek selera – 10 g
oliwa z oliwek – 3 g (pół łyżeczki)
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)
natka pietruszki – szczypta

Przygotowanie

  1. Rybę opłucz pod bieżącą wodą, sprawdź dokładnie czy nie ma ości, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w słupki, talarki lub kostkę.
  3. Rybę gotuj na parze lub w wodzie przez 20 minut.
  4. W drugim garnku zagotuj pół szklanki wody, dodaj warzywa i gotuj całość przez 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
  5. Ugotowaną rybę (bez wywaru) dodaj do zupy jarzynowej. Gotową zupę zmiksuj (jeśli pozostało dużo wywaru warzywnego, zmiksuj jedynie jego część), i ewentualnie gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
  6. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA138101.24.73.416.9
dorsz świeży1511.62.70.10
ziemniaki604510.111.4
marchew308.40.30.12.6
pietruszka, korzeń2080.50.12.2
seler korzeniowy101.80.200.7
oliwa z oliwek326.4030
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*