Pierwsza zupka rybna (raczkujac.pl)

Pierwsza zupka rybna

Ryby warto zacząć wprowadzać do menu maluszka już od początku rozszerzania diety, po wprowadzeniu pierwszych warzyw, w podobnym czasie co mięso. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pierwsze zetknięcie maluszka z rybą, czyli przepis na pierwszą zupkę rybną 🙂

Ryby są wartościowym źródłem witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka, a tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś czy halibut, są wyjątkowo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, koniecznych między innymi do rozwoju mózgu. Jednak na początek warto wybrać mniej tłuste, a więc łatwiejsze w trawieniu ryby, takie jak dorsz, mintaj czy pstrąg. Według zaleceń ryby powinny pojawiać się w diecie dziecka docelowo 1-2 razy w tygodniu, ale przy pierwszych próbach nie powinno się podawać ich częściej niż raz w tygodniu, obserwując reakcje organizmu maluszka. Pamiętajcie, żeby kupować ryby świeże, ze sprawdzonego źródła.

Porcja: ok. 160 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6 miesiącu życia

Składniki

dorsz świeży – 15 g
1 nieduży ziemniak – 60 g
kawałek marchewki – 30 g
kawałek pietruszki – 20 g
kawałek selera – 10 g
oliwa z oliwek – 3 g (pół łyżeczki)
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)
natka pietruszki – szczypta

Przygotowanie

  1. Sprawdź dokładnie czy ryba nie ma ości, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w słupki, talarki lub kostkę.
  3. W garnku zagotuj pół szklanki wody. W pierwszej kolejności do garnka dodaj rybę i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj warzywa i gotuj całość jeszcze przez 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Polecam odłożyć przynajmniej kilka kawałków warzyw pokrojonych w słupki do samodzielnego jedzenia. Resztę gotowej zupy możesz zmiksować (jeśli pozostało dużo wywaru warzywnego, zmiksuj jedynie jego część), i ewentualnie gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
  5. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA138101.24.73.416.9
dorsz świeży1511.62.70.10
ziemniaki604510.111.4
marchew308.40.30.12.6
pietruszka, korzeń2080.50.12.2
seler korzeniowy101.80.200.7
oliwa z oliwek326.4030

4 thoughts on “Pierwsza zupka rybna

  1. Twoje przepisy to pierwsze dania którymi syn nie pluje a znalazłam je dopiero po 3 tygodniach rozszerzenia diety. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*