Polędwiczka wieprzowa z warzywami (raczkujac.pl)

Polędwiczka wieprzowa z warzywami

Polędwiczka wieprzowa kojarzy mi się z bardziej wystawnym obiadem. Moja mama często przygotowywała ją na niedzielny obiad, i ja teraz robię podobnie 🙂 Niedzielny obiad to był taki czas dla rodziny, zawsze jedliśmy go wspólnie, a potem często graliśmy w planszówki. Mam bardzo miłe wspomnienia tych chwil i nie mogę się doczekać jak mój synek podrośnie i będziemy mogli podobnie spędzać czas po niedzielnym obiedzie 🙂

A tymczasem zachęcam do wypróbowania polędwiczki wieprzowej w wersji dla malucha, z warzywami i kaszą jęczmienną. Mojemu synkowi bardzo smakowała. Może przygotujecie ją dla maluszka na pierwszy lub drugi dzień Świąt? 🙂

Porcja: ok. 230 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

wieprzowina, polędwica – 30 g
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
1 mała marchewka – 50 g
kawałek selera – 10 g
kawałek cebuli – 10 g
1/3 pomidora – 50 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 6 g
1 łyżeczka mąki, np. kukurydzianej – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
bazylia – szczypta
majeranek – szczypta
pieprz – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
koperek (świeży) – szczypta

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Następnie oprósz je przyprawami – pieprzem, majerankiem, czerwoną słodką papryką. Marchew i seler obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, pomidor sparz wrzątkiem i pokrój w kostkę.

Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw polędwiczkę wraz z cebulą i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj marchew, seler i kaszę. Dodaj też mąkę, która zagęści sos. Staraj się mąkę dosypywać stopniowo i powoli, stale mieszając lub wymieszaj ją wcześniej z niewielką ilością wody, żeby uniknąć grudek. Po kolejnych 10 minutach dodaj pomidory z koncentratem i bazylią, gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
wieprzowina, polędwica3038.75.61.90
kasza jęczmienna perłowa1551.51.20.310.4
marchew50140.50.24.3
seler korzeniowy101.80.200.7
cebula103.10.100.7
pomidor5080.50.21.9
koncentrat pomidorowy 30%65.60.40.11
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
oliwa z oliwek544.1050
SUMA18118597.922.5

2 thoughts on “Polędwiczka wieprzowa z warzywami

    1. Na liście składników jest to opisane, zawsze staram się podawać w miarę możliwości odpowiedniki w łyżeczkach, łyżkach, szklankach i tak też jest w tym przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*