Polędwiczka wieprzowa z warzywami (raczkujac.pl)

Polędwiczka wieprzowa z warzywami

Polędwiczka wieprzowa kojarzy mi się z bardziej wystawnym obiadem. Moja mama często przygotowywała ją na niedzielny obiad, i ja teraz robię podobnie 🙂 Niedzielny obiad to był taki czas dla rodziny, zawsze jedliśmy go wspólnie, a potem często graliśmy w planszówki. Mam bardzo miłe wspomnienia tych chwil i nie mogę się doczekać jak mój synek podrośnie i będziemy mogli podobnie spędzać czas po niedzielnym obiedzie 🙂

A tymczasem zachęcam do wypróbowania polędwiczki wieprzowej w wersji dla malucha, z warzywami i kaszą jęczmienną. Mojemu synkowi bardzo smakowała. Może przygotujecie ją dla maluszka na pierwszy lub drugi dzień Świąt? 🙂

Porcja: ok. 230 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

wieprzowina, polędwica – 30 g
kasza jęczmienna perłowa – 15 g
marchew – 50 g
seler – 10 g
cebula – 10 g
pomidor – 50 g
koncentrat pomidorowy 30% – 6 (ok. 1 łyżeczka)
mąka kukurydziana – 5 g (ok. 1 łyżeczka)
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
oliwa z oliwek – 5 ml (1 łyżeczka)
bazylia – szczypta
majeranek – szczypta
pieprz – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
koperek (świeży) – szczypta

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Następnie oprósz je przyprawami – pieprzem, majerankiem, czerwoną słodką papryką. Marchew i seler obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, pomidor sparz wrzątkiem i pokrój w kostkę.

Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw polędwiczkę wraz z cebulą i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj marchew, seler, kaszę i mąkę, która zagęści sos. Po kolejnych 10 minutach dodaj pomidory z koncentratem i bazylią, gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.

Gotową potrawę rozdrobnij do uzyskania konsystencji akceptowanej przez malucha. Jeśli już ma ząbki i gryzie możemy zostawić kawałki warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką, a jeśli nie, należy całość rozdrobnić widelcem lub część warzyw rozdrobnić widelcem a resztę zmiksować. Po rozdrobnieniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA18118597.922.5
wieprzowina, polędwica3038.75.61.90
kasza jęczmienna perłowa1551.51.20.310.4
marchew50140.50.24.3
seler korzeniowy101.80.200.7
cebula103.10.100.7
pomidor5080.50.21.9
koncentrat pomidorowy 30%65.60.40.11
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
oliwa z oliwek544.1050

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*