Tym razem prezentuję Wam przepis, który stworzyła moja kursantka 🙂 W ostatnim tygodniu w ramach kursu śniadaniowego zajmowałyśmy się tematem domowych kaszek.
Przepis na pyszną pieczoną owsiankę z orzechami, tartym jabłkiem i malinami przygotowała Gosia, mama trójki wspaniałych maluchów w wieku 4,5 roku, 3 lata i 6 miesięcy. Starsze maluchy już testują przepisy dla brata, który dopiero będzie zaczynał przygodę z rozszerzaniem diety 🙂
Jeśli też chciałabyś tworzyć takie pyszne śniadania, wprowadzić domowe kaszki do Waszego menu lub po prostu zadbać o różnorodność śniadań jakie proponujesz maluszkowi zapraszam Cię serdecznie!
Właśnie ruszyła sprzedaż drugiej edycji kursu 5 kroków do różnorodnych śniadań. Sprawdź ofertę kursu TUTAJ.
W kursie przejdziemy wspólnie przez różne rodzaje śniadań, poznasz sugerowane porcje i proporcje, dowiesz się jak łączyć ze sobą produkty i zyskasz wiedzę potrzebną do tego, aby samodzielnie eksperymentować i tworzyć własne połączenia smaków.
To kurs przeznaczony dla mam, które przygotowują się do rozszerzania diety maluszka oraz dla tych, które chcą zamienić gotowe kaszki na domowe śniadania bądź też po prostu zwiększyć różnorodność posiłków oraz zyskać więcej pewności siebie w gotowaniu dla tych kochanych, ale jednak najbardziej wymagających konsumentów 🙂
W kursie zdradzam swoje sposoby na to aby w kuchni było zawsze zdrowo, smacznie i kolorowo! Pokażę Ci wypracowane przeze mnie bazowe przepisy, które w prosty sposób nauczysz się modyfikować, aby tworzyć nowe połączenia smaków. Odmień swój poranek i ciesz się zdrowym i pysznym śniadaniem wspólnie z maluchem!
Pieczona owsianka z orzechami, jabłkiem i malinami
Porcja: dla trzech osób (mama + dwójka dzieci)
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia
Składniki
3 łyżki płatków jaglanych – 20 g
3 łyżki płatków orkiszowych – 30 g
3 łyżki płatków owsianych – 30 g
1 jabłko (średniej wielkości) – ok. 160 g
2 garście malin (świeżych lub mrożonych) – 140 g
duża garść orzechów, np. włoskich – 35 g
1 łyżka miodu – 25 g
2 łyżki nasion chia – 20 g
1,5 szklanki mleka – 300 ml
Przygotowanie
- Orzechy zmiel np. przy pomocy miksera.
- Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki, dodaj owoce i pozostałe dodatki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej mlekiem.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz owsiankę ok. 30 minut.
Wskazówka
Jeśli zależy Ci rano na czasie owsiankę możesz przygotować wieczorem dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki a rano upiec. Możesz też upiec ją dzień wcześniej i rano jedynie podgrzać.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
płatki owsiane | 30 | 108.9 | 3.9 | 1.7 | 18 |
płatki orkiszowe | 30 | 108.6 | 3.9 | 1 | 19.2 |
płatki jaglane | 20 | 66 | 2.4 | 0.5 | 12.8 |
jabłko | 160 | 70.4 | 1 | 0.8 | 20.8 |
maliny | 140 | 42 | 1.7 | 0.6 | 16.5 |
orzechy włoskie | 35 | 249.2 | 5.4 | 24.2 | 1.3 |
miód pszczeli | 25 | 82.8 | 0.1 | 0 | 20 |
nasiona chia | 20 | 91 | 4.2 | 6.7 | 0.3 |
mleko krowie | 300 | 126 | 10.5 | 6 | 7.8 |
SUMA | 760 | 944.9 | 33.1 | 41.5 | 116.7 |