Pieczona owsianka z bananem i gruszką (raczkujac.pl)

Pieczona owsianka z bananem i gruszką

Kolejna propozycja od mojej kursantki 🙂 W ramach kursu śniadaniowego powstają naprawdę smakowite i ciekawe przepisy, a ja jestem z dziewczyn niesamowicie dumna!

Marta, mama 16-miesięcznego szkraba, chciałaby zrezygnować z gotowych kaszek na rzecz domowych posiłków. Jej synek już rozsmakował się w pieczonych kaszkach (uwaga! jak raz spróbujesz możesz już nigdy nie chcieć jeść gotowanej 🙂 ). Poniżej jeden z przepisów, który Marta przygotowała dla siebie i synka – pieczona owsianka z bananem, gruszką i dodatkami: migdałami i nasionami chia. Piszę „owsianka”, ale w przepisie użyte są różne płatki oraz kasza manna.

Jeśli też chciałabyś tworzyć takie pyszne śniadania, wprowadzić domowe kaszki do Waszego menu lub po prostu zadbać o różnorodność śniadań jakie proponujesz maluszkowi zapraszam Cię serdecznie!

Właśnie ruszyła sprzedaż drugiej edycji kursu 5 kroków do różnorodnych śniadań. Sprawdź ofertę kursu TUTAJ.

W kursie przejdziemy wspólnie przez różne rodzaje śniadań, dowiesz się w jakich proporcjach łączyć ze sobą produkty i zyskasz wiedzę potrzebną do tego, aby samodzielnie eksperymentować i tworzyć własne połączenia smaków.

To kurs przeznaczony dla mam, które przygotowują się do rozszerzania diety maluszka oraz dla tych, które chcą zwiększyć różnorodność posiłków u starszych maluchów oraz zyskać więcej pewności siebie w gotowaniu dla tych kochanych, ale jednak najbardziej wymagających konsumentów 🙂

W kursie zdradzam swoje sposoby na to aby w kuchni było zawsze zdrowo, smacznie i kolorowo! Pokażę Ci wypracowane przeze mnie bazowe przepisy, które w prosty sposób nauczysz się modyfikować, aby tworzyć nowe połączenia smaków. Odmień swój poranek i ciesz się zdrowym i pysznym śniadaniem wspólnie z maluchem!

Pieczona owsianka z bananem i gruszką

Porcja: dla dwóch osób (mama + dziecko)

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

4 łyżki płatków owsianych – 40 g
3 łyżki płatków orkiszowych – 30 g
1,5 łyżki kaszy manny – 15 g
1,5 banana – ok. 180 g
1 gruszka – ok. 140 g
garść płatków migdałowych – 20 g
1 łyżeczka nasion chia – 5 g
1 szklanka mleka – 250 ml

Przygotowanie

  1. Banany rozgnieć widelcem. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Do masy bananowej dodaj płatki owsiane, orkiszowe i kaszę mannę. Następnie dodaj gruszkę, płatki migdałowe i nasiona chia.
  3. Zalej wszystko mlekiem i wymieszaj.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz owsiankę ok. 25 minut.

Wskazówka

Jeśli zależy Ci rano na czasie owsiankę możesz przygotować wieczorem dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki a rano upiec. Możesz też upiec ją dzień wcześniej i rano jedynie podgrzać.

Spróbuj też innych przepisów od moich kursantek:

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
płatki owsiane40145.25.22.324
płatki orkiszowe30108.63.9119.2
kasza manna1551.21.70.110.8
banan180174.620.942.5
gruszka1407710.420.4
migdały20120.44.410.11.9
nasiona chia522.811.70.1
mleko krowie2501058.856.5
SUMA680804.82821.5125.4

2 thoughts on “Pieczona owsianka z bananem i gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*