Pasta warzywna z papryki i bakłażana (raczkujac.pl)

Pasta warzywna z pieczonej papryki i bakłażana

Niedawno podzieliłam się z Wami w relacji na moim profilu na Instagramie zdjęciem kolacji synka, który zajadał się kanapkami z pastą warzywną z pieczonej papryki i bakłażana z dodatkiem pestek dyni. Dostałam sporo wiadomości z prośbą o przepis, więc dzielę się 🙂

Pasta wyszła faktycznie pyszna, a po odłożeniu porcji dla dziecka można ją dodatkowo dostosować pod własne gusta i np. posolić. Pasta świetnie sprawdzi się na kanapki na śniadanie, kolację czy też przekąskę w ciągu dnia. Warzywa polecam upiec przy okazji używania piekarnika np. do przygotowania obiadu.

Więcej ciekawych inspiracji na podawanie warzyw w różnych formach, np. placków, musów, past warzywnych znajdziesz w darmowym mini poradniku: “Jak sprytnie przemycić warzywa w śniadaniu dla dziecka?”, który możesz pobrać tutaj.

Porcja: ok. 150 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 8 miesiącu życia

Składniki

1/2 bakłażana – 120 g
1/2 papryki czerwonej – 100 g
garść pestek dyni – 20 g
2 łyżki oliwy z oliwek – 20 g

Przygotowanie

  1. Paprykę i bakłażana umyj i przekrój na pół, z papryki usuń dodatkowo gniazdo nasienne. Warzywa zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 45 min w 180 stopniach.
  2. Po upieczeniu zdejmij skórę z warzyw.
  3. Wszystkie składniki włóż do miksera i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wskazówka

Kanapkę posmarowaną pastą możesz z wierzchu posypać np.: szczypiorkiem, sezamem czy też czarnuszką.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA260347.8829.418.7
papryka100321.30.27.2
bakłażan12026.41.60.17.7
dynia, pestki20113.25.19.23.7
oliwa z oliwek20176.2019.90.1
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*