Pasta jajeczna z awokado (raczkujac.pl)

Pasta jajeczna z awokado

Lubicie pasty jajeczne? Ja uwielbiam Dzisiaj w cyklu ŚRODA Z PRZEKĄSKĄ polecam zdrową wersję pasty jajecznej, a mianowicie pastę jajeczną z awokado i szczypiorkiem. Jest równie pyszna co wersja z majonezem, a można się nią zajadać bezkarnie 

Porcja: ok. 300 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1 kanapka posmarowana pastą

Przeznaczenie: dla dzieci po 9 miesiącu

Składniki

2 jajka – ok. 110 g
1 dojrzałe awokado – ok. 170 g
szczypiorek – 10 g (ok. 2 łyżki)

Przygotowanie

1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostygnięcia.

2. Awokado umyj, obierz i włóż do miksera razem z obranym jajkiem. Miksuj do uzyskania konsystencji kremu.

3. Szczypiorek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z pastą.

Wskazówki

Po odłożeniu porcji dla dziecka możesz doprawić pastę według uznania na przykład solą i pieprzem.

Pastę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Natomiast awokado szybko się utlenia i ciemnieje, co wpływa na wygląd pasty. Aby zminimalizować ten efekt warto pastę przechowywać razem z pestką wyjętą z awokado.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA290433.717.637.514.3
jajko kurze całe110151.813.610.90.8
awokado170278.83.726.513.1
szczypiorek103.10.30.10.4
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*