Naleśniki jaglane (raczkujac.pl)

Naleśniki jaglane

Dzisiaj pomysł na pyszne i delikatne bezglutenowe naleśniki jaglane na mleku kokosowym.

Polecam podać naleśniki z owocami lub polać je musem owocowym, np. kremem z jabłek i suszonych śliwek.

Ja użyłam patelni o niewielkiej średnicy, do czego zachęcam, gdyż, ze względu na wybór bezglutenowej mąki jaglanej, naleśniki są dość kruche.

Porcja: ok. 8 naleśników, sugerowana porcja dla dziecka – 1- 2 naleśniki

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

1 jajko kurze – ok. 55 g
ok. 2 szklanki mleka kokosowego (można użyć inne roślinne lub krowie) – 400 ml
1 szklanka mąki jaglanej – 150 g
1 łyżka oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła klarowanego – 10 g

Przygotowanie

1. Wbij jajko do miski, dodaj mleko, mąkę i olej i całość dokładnie zmiksuj. Sprawdź konsystencję i w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Ciasto powinno być dość rzadkie.

2. Rozgrzej dobrze patelnię. Ponieważ tłuszcz został już dodany do ciasta, jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, możesz smażyć naleśniki na suchej patelni. Smaż naleśniki z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Zanim przewrócisz naleśnik na drugą stronę poczekaj aż brzegi się wyraźnie zarumienią. Jeśli będziesz chciała przewrócić naleśnik zbyt wcześnie może się rozpaść. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
mleko kokosowe4007406.4768
mąka jaglana150535.516.54.8105
masło klarowane544.9050
SUMA6101396.329.791.2113.4

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka – 1 naleśnik

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jajko kurze całe6.99.50.90.70.1
mleko kokosowe5092.50.89.51
mąka jaglana18.866.92.10.613.1
masło klarowane0.65.600.60
SUMA76.3174.53.711.414.2

3 thoughts on “Naleśniki jaglane

      1. Przykro mi, że naleśniki nie wyszły. Tak jak pisałam w przepisie – one są bardzo delikatne i trzeba im dać więcej czasu niż standardowym naleśnikom. Zanim się je przewróci muszą się dobrze zarumienić. Jeśli ciasto jednak jest zbyt rzadkie można dodawać po łyżce mąki i sprawdzać jak wtedy się zachowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*