Gulasz z cielęciny (raczkujac.pl)

Gulasz z cielęciny

Od kiedy planuję i komponuję obiady dla synka zdecydowanie poszerzam gamę wykorzystywanych w kuchni produktów, np. mięs. Czy u Was jest podobnie? Wcześniej jakoś nigdy nie przyrządzałam w domu cielęciny, a teraz gości u nas co jakiś czas, bo mój szkrab jest fanem tego oto gulaszu z cielęciny. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Porcja: ok. 220 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

cielęcina, mięso bez kości – 30 g
marchew – 60 g
pietruszka – 30 g
seler – 10 g
kalarepa – 30 g
pomidor – 60 g
kasza jęczmienna perłowa – 15 g
oliwa z oliwek – 5 ml (1 łyżeczka)
majeranek – szczypta
bazylia – szczypta
1 liść laurowy
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem. Warzywa obierz, umyj, pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Tak przygotowane warzywa pokrój w kostkę.

Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj warzywa i przyprawy. Po kolejnych 5 minutach dodaj kaszę jęczmienną i całość gotuj jeszcze 15 minut, pod przykryciem. Sprawdź czy warzywa są miękkie i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Po zakończonym gotowaniu wyjmij z potrawy liść laurowy.

Gotową potrawę rozdrobnij do uzyskania konsystencji akceptowanej przez malucha. Jeśli już ma ząbki i gryzie możemy zostawić kawałki warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką, a jeśli nie, należy całość rozdrobnić widelcem lub część warzyw rozdrobnić widelcem a resztę zmiksować. Po rozdrobnieniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA240175.99.86.923.6
cielęcina, mięso bez kości3030.95.810
marchew6016.80.50.25.1
pietruszka, korzeń30120.80.13.3
seler korzeniowy101.80.200.7
kalarepa309.30.70.12
pomidor609.60.60.22.2
kasza jęczmienna perłowa1551.51.20.310.4
oliwa z oliwek544.1050

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*