Gulasz z cielęciny (raczkujac.pl)

Gulasz z cielęciny

Od kiedy planuję i komponuję obiady dla synka zdecydowanie poszerzam gamę wykorzystywanych w kuchni produktów, np. mięs. Czy u Was jest podobnie? Wcześniej jakoś nigdy nie przyrządzałam w domu cielęciny, a teraz gości u nas co jakiś czas, bo mój szkrab jest fanem tego oto gulaszu z cielęciny. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Porcja: ok. 220 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

cielęcina, mięso bez kości – 30 g
1 marchewka – 60 g
1 mała pietruszka – 30 g
kawałek selera – 10 g
kawałek kalarepy – 30 g
1/3 pomidora – 60 g
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
majeranek – szczypta
bazylia – szczypta
1 liść laurowy
1/2 szklanki wody – ok. 100 ml

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem. Warzywa obierz, umyj, pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Tak przygotowane warzywa pokrój w kostkę.

Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj warzywa i przyprawy. Po kolejnych 5 minutach dodaj kaszę jęczmienną i całość gotuj jeszcze przez 15 minut, pod przykryciem. Sprawdź czy warzywa są miękkie i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Po zakończonym gotowaniu wyjmij z potrawy liść laurowy.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków do samodzielnego pogryzienia czy zjedzenia rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cielęcina, mięso bez kości3030.95.810
marchew6016.80.50.25.1
pietruszka, korzeń30120.80.13.3
seler korzeniowy101.80.200.7
kalarepa309.30.70.12
pomidor609.60.60.22.2
kasza jęczmienna perłowa1551.51.20.310.4
oliwa z oliwek544.1050
SUMA240175.99.86.923.6

7 thoughts on “Gulasz z cielęciny

    1. Tak, nie ma tam nic, czego nie mógłby jeść 🙂 Tylko porcja jest spora, więc zaproponowałabym część, nie całość.

  1. Właśnie odebrałam zakupy ze sklepu jagniecina.pl, w tym cielęcinę. Zaraz ruszam do gotowania gulaszu dla siebie, męża i Teodorka.

    1. Przykro mi, że tak wyszło. Może to zależeć od kilku czynników, m.in. od jakości mięsa czy wielkości kawałków. Czasem potrzeba nieco dłużej pogotować, żeby mięso zmiękło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*