Gulasz z cielęciny (raczkujac.pl)

Gulasz z cielęciny

Od kiedy planuję i komponuję obiady dla synka zdecydowanie poszerzam gamę wykorzystywanych w kuchni produktów, np. mięs. Czy u Was jest podobnie? Wcześniej jakoś nigdy nie przyrządzałam w domu cielęciny, a teraz gości u nas co jakiś czas, bo mój szkrab jest fanem tego oto gulaszu z cielęciny. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Porcja: ok. 220 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

cielęcina, mięso bez kości – 30 g
1 marchewka – 60 g
1 mała pietruszka – 30 g
kawałek selera – 10 g
kawałek kalarepy – 30 g
1/3 pomidora – 60 g
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
majeranek – szczypta
bazylia – szczypta
1 liść laurowy
1/2 szklanki wody – ok. 100 ml

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem. Warzywa obierz, umyj, pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Tak przygotowane warzywa pokrój w kostkę.

Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez 10 minut, następnie dodaj warzywa i przyprawy. Po kolejnych 5 minutach dodaj kaszę jęczmienną i całość gotuj jeszcze przez 15 minut, pod przykryciem. Sprawdź czy warzywa są miękkie i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Po zakończonym gotowaniu wyjmij z potrawy liść laurowy.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków do samodzielnego pogryzienia czy zjedzenia rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cielęcina, mięso bez kości3030.95.810
marchew6016.80.50.25.1
pietruszka, korzeń30120.80.13.3
seler korzeniowy101.80.200.7
kalarepa309.30.70.12
pomidor609.60.60.22.2
kasza jęczmienna perłowa1551.51.20.310.4
oliwa z oliwek544.1050
SUMA240175.99.86.923.6

9 thoughts on “Gulasz z cielęciny

    1. Tak, nie ma tam nic, czego nie mógłby jeść 🙂 Tylko porcja jest spora, więc zaproponowałabym część, nie całość.

  1. Właśnie odebrałam zakupy ze sklepu jagniecina.pl, w tym cielęcinę. Zaraz ruszam do gotowania gulaszu dla siebie, męża i Teodorka.

    1. Przykro mi, że tak wyszło. Może to zależeć od kilku czynników, m.in. od jakości mięsa czy wielkości kawałków. Czasem potrzeba nieco dłużej pogotować, żeby mięso zmiękło.

      1. Tak, jak najbardziej. Mrożenie to świetny sposób na nadmiar jedzenia. Mam nadzieję, że wyszło smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*