Indyk z kaszą gryczaną i szparagami (raczkujac.pl)

Indyk z kaszą gryczaną i szparagami

Uwielbiam wiosnę 🙂 Oprócz tego, że pogoda robi się coraz przyjemniejsza, pojawiają się świeże, młode warzywa i owoce, a wśród nich jako jedne z pierwszych – szparagi. Lubicie? Ja bardzo 🙂

Indyk z kaszą gryczaną i szparagami to prosty i szybki przepis na fajne jednogarnkowe danie ze szparagami dla całej rodziny. Co prawda poniżej podaję proporcje dla maluszka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić od razu większą porcję dla wszystkich 🙂

Przepis jest oznaczony jako po 10. m.ż., co wynika z proponowanej porcji, też z użytej ilości mięsa. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby zaproponować mniejszą porcję młodszemu maluchowi.

Porcja: ok. 210 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

indyk, pierś bez skóry, surowa – 25 g
kasza gryczana biała – 25 g
2 zielone szparagi – 40 g
1/2 marchewki – 50 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
pieprz – szczypta
słodka czerwona papryka – szczypta
majeranek – szczypta
1/3 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie

  1. Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Następnie oprósz je delikatnie przyprawami.
  2. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Szparagi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i odetnij zdrewniałe końce (ok. 1/3 długości od dołu), a następnie pokrój na kawałki.
  3. Mięso zalej w garnku wodą, tak, aby było przykryte mniej więcej do połowy wysokości i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, następnie dodaj warzywa i duś całość jeszcze ok. 20 minut, pod przykryciem. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.
  4. Sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
  5. Kaszę gryczaną ugotuj osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz też ugotować ją razem z resztą potrawy, wtedy wrzuć ją do garnka razem z warzywami i zalej dodatkowo 1/2 szklanki świeżo przegotowanej wody. W razie potrzeby podczas gotowania uzupełniaj wodę.
  6. Gotową potrawę wymieszaj z kaszą, jeśli gotowałaś ją osobno, i w razie potrzeby rozdrobnij, np. widelcem. Warto jednak odłożyć przynajmniej kilka kawałków warzyw i mięsa do jedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
indyk, pierś bez skóry, surowa25225.10.30
kasza gryczana biała25852.90.716.1
szparagi4080.80.11.6
marchew50140.50.24.3
oliwa z oliwek544.1050
SUMA145173.19.36.322

1 thought on “Indyk z kaszą gryczaną i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*