Dżem z dyni (raczkujac.pl)

Dżem z dyni

Dzisiaj w cyklu środa z dynią pomysł na pyszny dżem z dyni. Przepis jest bardzo prosty, choć nieco czasochłonny, ale nie bójcie się, niezbyt angażujący 🙂 Po prostu uzyskanie odpowiednio gęstej konsystencji, czyli odparowanie nadmiaru wody może zająć kilka godzin, ale proces ten nie wymaga od nas ciągłego nadzoru, jedynie zamieszania w garnku co jakiś czas. Można też ten proces rozłożyć na kilka dni i po prostu gotować dżem wtedy, kiedy zajmujemy się innymi rzeczami w kuchni. A naprawdę warto! Oczywiście zawsze też można zrobić mniejszą porcję, dużo szybciej. Całkowity czas przygotowania zależy od rodzaju dyni, niektóre są bardziej a inne mniej wodniste. Sugeruję jednak od razu zrobić większą porcję według proporcji w przepisie, następnie zawekować i potem mieć długo przyjemność z korzystania 🙂

Do przygotowania dżemu nie użyłam cukru, gdyż cukier w diecie niemowlaka należy do produktów, które powinny być omijane szerokim łukiem. W dżemie pojawia się jedynie naturalny słód w postaci daktyli. W przepisie sugeruję użycie 150 g daktyli, jeśli jednak dżem będzie dla Was mało słodki, można zwiększyć ich ilość.

Dżem ten świetnie nadaje się do kaszek czy naleśników. My najbardziej lubimy go właśnie z naleśnikami 🙂

Porcja: ok. 1 000 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 8 miesiąca życia

Składniki

dynia – 1 000 g
2 jabłka – 400 g
sok z 1 pomarańczy – 100 g
suszone daktyle – 150 g
cynamon – ½ łyżeczki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Dynię i jabłka dokładnie umyj i obierz, pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Włóż pokrojoną dynię i jabłko do garnka, możesz dodać odrobinę wody źródlanej, wystarczy dosłownie kilka łyżek, i gotuj na małym ogniu, aż dynia i jabłko rozmięknie.

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namaczania na co najmniej 10 minut.

Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, a potem wyciśnij sok.

Dodaj do garnka z dżemem sok z pomarańczy, cynamon i daktyle. Całość zmiksuj na krem i gotuj, aż osiągniesz konsystencję dżemu.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dynia100028013349
jabłko4001762.4252
sok pomarańczowy, świeży100450.80.210.5
daktyle suszone15043530.698
SUMA165093619.25.8209.5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*