Dzisiaj w cyklu środa z dynią pomysł na pyszny dżem z dyni. Przepis jest bardzo prosty, choć nieco czasochłonny, ale nie bójcie się, niezbyt angażujący 🙂 Po prostu uzyskanie odpowiednio gęstej konsystencji, czyli odparowanie nadmiaru wody może zająć kilka godzin, ale proces ten nie wymaga od nas ciągłego nadzoru, jedynie zamieszania w garnku co jakiś czas. Można też ten proces rozłożyć na kilka dni i po prostu gotować dżem wtedy, kiedy zajmujemy się innymi rzeczami w kuchni. A naprawdę warto! Oczywiście zawsze też można zrobić mniejszą porcję, dużo szybciej. Całkowity czas przygotowania zależy od rodzaju dyni, niektóre są bardziej a inne mniej wodniste. Sugeruję jednak od razu zrobić większą porcję według proporcji w przepisie, następnie zawekować i potem mieć długo przyjemność z korzystania 🙂
Do przygotowania dżemu nie użyłam cukru, gdyż cukier w diecie niemowlaka należy do produktów, które powinny być omijane szerokim łukiem. W dżemie pojawia się jedynie naturalny słód w postaci daktyli. W przepisie sugeruję użycie 150 g daktyli, jeśli jednak dżem będzie dla Was mało słodki, można zwiększyć ich ilość.
Dżem ten świetnie nadaje się do kaszek czy naleśników. My najbardziej lubimy go właśnie z naleśnikami 🙂
Porcja: ok. 1 000 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 8 miesiąca życia
Składniki
dynia – 1 000 g
2 jabłka – 400 g
sok z 1 pomarańczy – 100 g
suszone daktyle – 150 g
cynamon – ½ łyżeczki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Dynię i jabłka dokładnie umyj i obierz, pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kostkę. Włóż pokrojoną dynię i jabłko do garnka, możesz dodać odrobinę wody źródlanej, wystarczy dosłownie kilka łyżek, i gotuj na małym ogniu, aż dynia i jabłko rozmięknie.
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namaczania na co najmniej 10 minut.
Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, a potem wyciśnij sok.
Dodaj do garnka z dżemem sok z pomarańczy, cynamon i daktyle. Całość zmiksuj na krem i gotuj, aż osiągniesz konsystencję dżemu.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
dynia | 1000 | 280 | 13 | 3 | 49 |
jabłko | 400 | 176 | 2.4 | 2 | 52 |
sok pomarańczowy, świeży | 100 | 45 | 0.8 | 0.2 | 10.5 |
daktyle suszone | 150 | 435 | 3 | 0.6 | 98 |
SUMA | 1650 | 936 | 19.2 | 5.8 | 209.5 |