Dyniowy budyń jaglany

Dyniowy budyń jaglany

Próbowałaś już robić budyń jaglany? Jeśli nie – gorąco polecam 🙂 A przy okazji mam dla Ciebie super propozycję – dyniowy budyń jaglany 🙂

Do jego przygotowania potrzebujesz purée z dyni. Purée z dyni to upieczony lub ugotowany miąższ dyni, następnie zmiksowany i odparowany lub odsączony z nadmiaru wody. Dokładny przepis na purée z dyni znajdziesz w e-booku Przepisy na rodzinne śniadania.

Chociaż możesz powiedzieć, że sezon na dynię już za nami, ale… po pierwsze zawsze zachęcam do mrożenia purée z dyni, bo ma szerokie zastosowanie, więc możliwe, że masz zapasy w zamrażarce 🙂 A po drugie w sklepach (np. w Biedronce) można jeszcze spotkać dynię piżmową, która też świetnie nadaje się do purée, bo nie jest wodnista.

Po więcej fajnych przepisów (aż 63!), w tym na czekoladowy budyń jaglany, zapraszam Cię do sprawdzenia oferty wspomnianego już wyżej e-booka: Przepisy na rodzinne śniadania. Możesz go też kupić w pakiecie z mini e-bookiem: 10 przekąsek dla całej rodziny.

Dyniowy budyń jaglany

Porcja: 3 porcje

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

1/4 szklanki kaszy jaglanej – 50 g
1 szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego) – 250 ml
1 banan – 120 g
1/2 szklanki purée z dyni – 100 g
cynamon – szczypta
kardamon – szczypta

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przepłucz przed gotowaniem, najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem. Następnie przełóż kaszę do garnka i zalej mlekiem.
  2. Gotuj pod przykryciem do momentu wchłonięcia mleka, czyli przez ok. 15-20 minut.
  3. Purée z dyni to upieczony lub ugotowany miąższ dyni, następnie zmiksowany i odparowany lub odsączony z nadmiaru wody. Dokładny przepis na purée z dyni znajdziesz w e-booku: Przepisy na rodzinne śniadania.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Wskazówka

Wierzch budyniu możesz udekorować sezonowymi owocami. Ja posypałam budyń dodatkowo domową granolą. Przepis na nią znajdziesz w e-booku: Przepisy na rodzinne śniadania 🙂

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dynia1504220.57.4
kasza jaglana501755.51.634
mleko owsiane2501100.83.817
banan120116.41.30.628.3
SUMA570443.49.66.586.7

2 thoughts on “Dyniowy budyń jaglany

    1. Jeśli chodzi o warzywa to można zamienić na puree z marchewki, a jeśli chodzi o owoce to praktycznie dowolne się sprawdzą 🙂 Polecam jabłko, gruszkę, za moment truskawki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*