Pieczony banan z bakaliami (raczkujac.pl)

Pieczony banan z bakaliami

Próbowaliście kiedyś pieczonego banana? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie  Dzisiejsza propozycja to pieczony banan z bakaliami. Pycha  A do tego bakalie są bardzo zdrowe, są źródłem witamin i minerałów i dlatego warto je wprowadzać już do diety niemowlaka.

Porcja: ok. 120 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 8 miesiącu życia

Składniki

1 banan – ok. 100 g
1 suszona śliwka – ok. 7 g
1 suszona morela – ok. 8 g
kilka rodzynek – ok. 5 g

Przygotowanie

1. Bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na 10-20 minut.

2. Banana razem ze skórą zawiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C na funkcji góra dół. Po upływie tego czasu skóra banana powinna być już czarna, jeśli nie jest, potrzymaj banana jeszcze kilka minut w piekarniku.

3. Obierz banana i przełóż na talerz lub do miseczki.

4. Bakalie wyjmij z wody i zmiksuj na gładki mus lub drobno pokrój (w przypadku starszych dzieci).

5. Wyłóż bakalie na wierzch banana. Przed podaniem ostudź. Podawaj łyżeczką.

Smacznego!

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
banan100971.10.523.6
śliwki suszone719.70.20.14.2
morele suszone823.20.40.15.8
rodzynki513.60.103.6
SUMA120153.51.80.737.2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*