Lody truskawkowo-bananowe z mascarpone (raczkujac.pl)

Lody truskawkowo-bananowe z mascarpone

Lody, lody dla ochłody 🙂 W upalne dni nie ma niczego lepszego. Domowe, super proste w przygotowaniu, kremowe i pyszne lody truskawkowo-bananowe z mascarpone 🙂

Do lodów najlepsze są właśnie gęste, kremowe serki jak mascarpone lub jogurty jak np. grecki. Jeśli musicie unikać nabiału proponuję roślinne odpowiedniki, roślinny jogurt lub śmietanka, albo gęsta część mleczka kokosowego (mleczko stojąc dłuższy czas w lodówce powinno oddzielić część gęstą od wody).

Lody truskawkowo-bananowe z mascarpone

Porcja: 6 lodów (korzystam z foremek z Ikei)

Przeznaczenie: dla dzieci po 8 miesiącu życia

Składniki

1/2 opakowania serka mascarpone – 125 g
1 banan – 100 g
garść truskawek – 100 g

Przygotowanie

  1. Owoce umyj, banana obierz, a truskawki pozbaw szypułek.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę, a następnie przełóż do foremek na lody.
  3. Włóż do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.

Spróbuj też innych przepisów:

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA3256176.25137
mascarpone1254904.3506.1
banan100971.10.523.6
truskawki100300.80.57.3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*