Płatki jaglane na mleku z owocami (raczkujac,pl)

Płatki jaglane na mleku z owocami

Dzisiaj pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie dla malucha. Delikatne płatki jaglane na mleku powinny spotkać się z uznaniem każdego malucha. Do płatków polecam dodać owoce. U mojego synka nie ma śniadania bez banana, musi się znaleźć w każdym zestawieniu, a dodałam do niego, póki jeszcze trwa na nie sezon, truskawki.

Porcja: ok. 270 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

płatki jaglane – 20 g
mleko modyfikowane typu Junior – 5 miarek lub mleko krowie/roślinne – 200 ml
olej roślinny – 5 g (1 łyżeczka)
miód pszczeli (opcjonalnie) – 5 g (1 łyżeczka)
truskawki lub inny owoc sezonowy – 30 g
banan – 30 g
woda źródlana – 200 ml (ok. 1 szklanka) – jeśli stosujesz mm

Przygotowanie

  1. Płatki jaglane zalej w garnku 200 ml wody źródlanej lub mleka, jeśli używasz mleko krowie lub roślinne, i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Gotowe płatki odstaw na bok aż ostudzą się do ok. 40 stopni i wtedy, jeśli były gotowane na wodzie, dodaj 5 miarek mleka modyfikowanego.
  3. Truskawki dokładnie umyj i pozbaw szypułek. Banana umyj i obierz. Następnie owoce pokrój na kawałki lub rozgnieć widelcem.
  4. Wymieszaj w miseczce płatki jaglane z owocami, olejem roślinnym i miodem.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
płatki jaglane20662.40.512.8
mleko modyfikowane24.5108.32.74.314
olej kokosowy545050
miód pszczeli516.6004
truskawki3090.20.22.2
banan3029.10.30.27.1
SUMA114.52745.710.140.1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*