Omlet orkiszowy (raczkujac.pl)

Omlet orkiszowy

Dzisiaj pomysł na śniadanie – omlet orkiszowy, czyli omlet z dodatkiem płatków orkiszowych, serka naturalnego (ja użyłam serka Bieluch, gdyż nie zawiera soli) oraz szczypiorku. Omlet jest sycący i bardzo smaczny

Porcja: 1 omlet – ok. 80 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

1 jajko – ok. 55 g
płatki orkiszowe – 8 g (1 łyżka)
mąka kukurydziana – 5 g (1 łyżka)
serek naturalny – 10 g (1 łyżka)
szczypiorek – 2 g (1 łyżeczka)
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
masło klarowane – 2 g (pół łyżeczki – do smażenia)

Przygotowanie

1. Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut do namoczenia.

2. Jajko wbij do miski i roztrzep widelcem.

3. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

4. Odcedź płatki i przełóż do miski z jajkiem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

5. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż omlet z obu stron.

6. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
płatki orkiszowe82910.35.1
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
serek naturalny1012.70.90.90.4
szczypiorek20.60.100.1
masło klarowane218020
SUMA82154.49.38.89.5

2 thoughts on “Omlet orkiszowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*