Mus jabłkowo-marchewkowy (raczkujac.pl)

Mus jabłkowo-marchewkowy

Musy na bazie jabłka bardzo fajnie łączą się z różnymi warzywami. Tym razem proponuję klasykę, czyli mus jabłkowo-marchewkowy. Idealny dla maluszków rozpoczynających dopiero przygodę z rozszerzaniem diety, a dla starszych szkrabów świetny dodatek do wszelkiego rodzaju kaszek, naleśników, placków, a nawet mięsa.

Prosty i pyszny sposób na dodatkową porcję warzyw w potrawach, które standardowo z warzywami się nie kojarzą, takich jak np. owsianka. Mój synek uwielbia 🙂 Zawsze robię większą porcję, bo synek prosi o dokładki i „musik” pojawia się czasem wręcz jako dodatek do śniadania, obiadu i kolacji 🙂

Porcja: ok. 150 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6 miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

1/2 jabłka – 110 g
1/3 marchewki – 40 g
1 łyżeczka masła klarowanego – 5 g
cynamon – szczypta (opcjonalnie – dla starszych dzieci)

Przygotowanie

  1. Marchewkę obierz i umyj, a następnie pokrój w niedużą kostkę.
  2. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i także pokrój w drobną kostkę.
  3. W garnku rozpuść masło klarowane z odrobiną wody i przełóż do niego pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę.
  4. Duś pod przykryciem do miękkości, jakieś 15-20 minut. Następnie całość zmiksuj na gładki mus. Jeśli nie jest wystarczająco gęsty jeszcze chwilę pogotuj. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jabłko11048.40.70.614.3
marchew4011.20.40.13.4
masło klarowane544.9050
SUMA155104.51.15.717.7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*