Mazurek czekoladowy (raczkujac.pl)

Mazurek czekoladowy

Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez mazurka? Ja też nie 🙂

Dlatego mam dla Ciebie przepis na pyszny i prosty w wykonaniu mazurek czekoladowy. U nas sprawdza się znakomicie!

Robiłaś może kiedyś tradycyjny kajmak? Ale nie taki z mleczka skondensowanego, tylko gotując i mieszając zwykłe mleko z cukrem? Jeśli nie, to powiem tylko, że to co najmniej godzina stania przy garnku i mieszania… Kiedyś robiłam taki kajmak wspólnie z mamą, ale teraz jednak stawiam na prostsze rozwiązania 🙂

Dlatego polewę w tym przepisie zrobisz zaledwie w kilka minut. I mogą ją zjeść bez obaw także osoby dorosłe lub dzieci, które z diety muszą wykluczać mleko krowie, ponieważ polewa bazuje na mleczku kokosowym.

Jeśli masz sprawdzony i ulubiony przepis na spód mazurka to możesz go wykorzystać zamiast tego podanego przeze mnie, chociaż oczywiście też go polecam 🙂 Właśnie taki spód robi się tradycyjnie u mnie w domu. Ale tak naprawdę główną rolę w przepisie odgrywa polewa 🙂

Mazurek czekoladowy 

Porcja: 1 mazurek

Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia

Składniki

Spód

  • mąka pszenna tortowa lub krupczatka – 300 g
  • masło – 200 g
  • cukier puder – 100 g
  • 3 ugotowane żółtka
  • 1 laska wanilii
  • białko jajka – do smarowania

Polewa

  • daktyle suszone – 150 g
  • 1 puszka mleczka kokosowego (do wykorzystania tylko gęsta część) – 400 g
  • 1 łyżka kakao – 5 g

Dekoracja

  • migdały (płatki), pestki słonecznika i/lub dyni, suszone owoce (np. morele, śliwki), wiórki kokosowe – według uznania

Przygotowanie

  1. Mleczko kokosowe wstaw do lodówki co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2-3 dni wcześniej. Wtedy mleczko powinno się rozwarstwić i łatwo będzie oddzielić gęstą część od płynnej. Warto wcześniej przetestować czy mleczko które kupiłaś zachowuje się w ten sposób, bo nie każde będzie. Czasem można znaleźć taką informację na opakowaniu.
  2. Przesiej mąkę do miski, dodaj przesiany cukier i przetarte przez sitko żółtka. Rozetnij delikatnie laskę wanilii i przy pomocy noża wyskrob miąższ. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.
  3. Zagnieć kruche ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
  4. Po wyjęciu z lodówki oddziel 1/4 ciasta, a resztę rozprowadź równomiernie (możesz rozwałkować) na prostokątnej lub kwadratowej blasze do pieczenia. Ja użyłam takiej o wymiarach 22 x 30 cm. Palcami wyrównaj brzegi i posmaruj całość białkiem.
  5. Z odłożonej części ciasta uformuj wałek grubości palca i mocno przyciskając ułóż go dookoła kruchego ciasta, formując brzegi. Można go ozdobnie ukształtować, np. przy użyciu widelca czy końcówki noża. Posmaruj wałek białkiem.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C (funkcja góra-dół). Piecz przez ok. 25 minut, aż ciasto przybierze złoty kolor i ładnie się zarumieni. Wyjmij mazurek z piekarnika do studzenia i przygotuj polewę czekoladową.
  7. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw je na ok. 10 minut. Otwórz mleczko kokosowe i oddziel gęstą część od płynnej. Do polewy wykorzystaj wyłącznie gęstą część mleczka.
  8. Daktyle odcedź i wszystkie składniki polewy zmiksuj razem na gładki krem. Gotową polewę wyłóż na mazurek. Jeśli podczas miksowania polewa zrobiła się płynna, zanim przejdziecie do dekorowania, wstaw mazurka na ok. godzinę do lodówki.
  9. Wierzch mazurka udekoruj wspólnie z dziećmi bakaliami, orzechami itp.
  10. Mazurka przechowuj w lodówce.

Wskazówka

Mleczko kokosowe wybieraj najlepiej takie, które w składzie ma tylko ekstrakt z miąższu kokosa i wodę. Najlepiej jak miąższu jest przynajmniej 80%.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
mąka tortowa pszenna typ 4503001050364.5219
masło20014881.41641.4
cukier puder10038500.199.7
jajko kurze, żółtko60187.89.4170.2
jajko kurze, białko3013.53.40.10.2
daktyle suszone15043530.698
mleczko kokosowe40087288812
naturalne kakao515.21.20.50.7
SUMA12454446.562.4274.8431.2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*