W kolejnej odsłonie cyklu środy z dynią polecam kurczaka w sosie dyniowo – pomidorowym z kaszą jęczmienną. Dynia świetnie sprawdza się w sosach do mięsa i bardzo przyjemnie łączy z pomidorami. Polecam to połączenie nie tylko dla najmłodszych 🙂
Porcja: ok. 220 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
kurczak, pierś bez skóry, surowa – 30 g
 kawałek dyni – 60 g
 kawałek cebuli – 10 g
 1/4 pomidora – 40 g
 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
 1 łyżka zielonego groszku – 10 g
 1,5 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej – 15 g
 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
 3/4 szklanki wody – ok. 150 ml
 koperek (świeży) – 1 łyżeczka
 papryka słodka czerwona – szczypta
 majeranek – szczypta
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem i słodką czerwoną papryką. Warzywa obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, dynię pozbaw gniazda nasiennego, a pomidora natnij u góry na krzyż, sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Warzywa następnie pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj.
Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso z cebulą i gotuj przez ok. 5 – 10 minut. Następnie dodaj kaszę, a po kolejnych 5 minutach dodaj pozostałe warzywa i koncentrat. Gotuj całość jeszcze przez ok. 15 minut, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj koperek. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Sprawdź czy kasza i mięso są miękkie, a dynia i pomidor zamieniły się w gęsty sos, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw i mięsa do zjedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Tabela wartości odżywczych
| Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | 
|---|---|---|---|---|---|
| kurczak, pierś bez skóry, surowa | 30 | 36.3 | 6.6 | 0.5 | 0 | 
| dynia | 60 | 16.8 | 0.8 | 0.2 | 2.9 | 
| cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 | 
| pomidor | 40 | 6.4 | 0.4 | 0.1 | 1.5 | 
| koncentrat pomidorowy 30% | 7 | 6.6 | 0.4 | 0.1 | 1.2 | 
| groszek zielony | 10 | 7.6 | 0.7 | 0.1 | 1.7 | 
| kasza jęczmienna perłowa | 15 | 51.5 | 1.2 | 0.3 | 10.4 | 
| oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 | 
| SUMA | 177 | 172.3 | 10.2 | 6.2 | 18.4 | 


