Krem z buraków (raczkujac.pl)

Krem z buraków

Krem z buraków to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu czerwonego, a przy okazji pożywna zupka dla malucha. Może w tym roku pojawi się u Was taki barszcz w nowym wydaniu na wigilijnym stole? 🙂

Z podanych proporcji składników ugotujemy duży garnek zupy dla kilku osób, ok. 5 porcji dla dorosłych. Po oddzieleniu porcji dla maluszka można krem dodatkowo doprawić według uznania. Jeśli jednak wolicie przyrządzić porcję tylko dla dziecka, zajrzyjcie do drugiej tabeli wartości spożywczych, znajdziecie tam proporcje dla sugerowanej porcji dla dziecka, czyli dla ok. 170 g zupy.

Po więcej inspiracji na potrawy wigilijne, w tym na tradycyjny barszcz czerwony, zachęcam do zajrzenia do eBooka, który przygotowałam dla Was specjalnie na Święta. Znajdziecie w nim 12 przepisów na świąteczne dania dla dzieci i nie tylko 🙂 EBook jest dostępny do pobrania do końca grudnia przy zapisie na newsletter.

Porcja: ok. 1 700 g, sugerowana porcja dla dziecka – 170 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia (dlaczego?)

Składniki

1 litr domowego bulionu mięsnego lub warzywnego
4-5 buraków – ok. 650 g
1 jabłko – 160 g
1 marchew – 90 g
1 pietruszka – 70 g
kawałek selera korzeniowego – 65 g
1 średnia cebula – 100 g
2 ząbki czosnku – 4 g
3 łyżki octu jabłkowego – 20 g
majeranek – 1 łyżeczka
sól morska – ½ łyżeczki
koperek (świeży) – do dekoracji zupy, po 1 łyżeczce na porcję

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku zagotuj bulion. Następnie do gotującego się wywaru dodaj pokrojone warzywa, cebulę, czosnek i przyprawy wraz z octem.
  3. Gotuj przez ok. pół godziny, aż warzywa dobrze zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
  4. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem.
  5. Po przełożeniu do miseczek posyp świeżym koperkiem do smaku. Przed podaniem dziecku ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA1159442.818.72.5109.9
burak650266.512.40.760.5
jabłko16070.410.820.8
marchew9025.20.80.37.7
pietruszka, korzeń70281.90.37.7
seler korzeniowy6511.71.10.14.4
cebula100311.20.37.3
czosnek45.80.301.3
ocet jabłkowy204.2000.2

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA115.944.31.80.211
burak6526.71.20.16.1
jabłko1670.10.12.1
marchew92.50.100.8
pietruszka, korzeń72.80.200.8
seler korzeniowy6.51.20.100.4
cebula103.10.100.7
czosnek0.40.6000.1
ocet jabłkowy20.4000
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*