Krem warzywny ze szpinakiem, burakiem i makaronem (raczkujac.pl)

Krem warzywny ze szpinakiem, burakiem i makaronem

Mój synek obecnie nie akceptuje zielonego koloru potraw, jeśli więc po zajrzeniu do miseczki z obiadem zauważy ten niepokojący go kolor w zdecydowany sposób odmawia jedzenia. Czasem jednak chciałabym, żeby zjadł trochę czegoś zielonego, np. szpinaku i wymyślam różne sposoby, żeby go ukryć. Świetnie nadaje się do tego burak, który intensywnością koloru przebija wszystko, a poza tym mój maluch go uwielbia 🙂 Poniżej pomysł na krem warzywny ze szpinakiem, burakiem i makaronem.

Porcja: ok. 250 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

marchew  – 50 g
ziemniaki – 40 g
seler – 30 g
szpinak – 20 g
burak – 40 g
czosnek – 0,5 g (ok. pół niewielkiego ząbka)
makaron pełnoziarnisty – 15 g
oliwa z oliwek – 5 ml (1 łyżeczka)
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
koperek (świeży) – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Warzywa obierz i dokładnie opłucz. Następnie pokrój w talarki. W garnku nastaw wodę. Warzywa wrzuć do wrzątku razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gotuj przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj szpinak. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wodę. Pod koniec gotowania dorzuć koperek. Całość zblenduj do konsystencji kremu i wymieszaj z oliwą z oliwek.

Makaron ugotuj osobno zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli jest taka potrzeba rozdrobnij. Dodaj do kremu i całość wymieszaj. Podawaj ostudzone.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA200.51644.75.728
marchew50140.50.24.3
ziemniaki40300.70.17.6
seler korzeniowy305.40.50.12
szpinak2030.50.10.6
burak4016.40.803.7
czosnek0.50.7000.2
makaron pełnoziarnisty1550.41.80.39.6
oliwa z oliwek544.1050
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*