Risotto z polędwiczką i dynią (raczkujac.pl)

Risotto z polędwiczką i dynią

Dzisiaj w cyklu środa z dynią pyszne risotto z polędwiczką i dynią. To już kolejna w ostatnim czasie propozycja z polędwiczką wieprzową, a wynika to z tego, że kojarzy mi się ona świątecznie 🙂 Świetnie komponuje się w połączeniu z sosem dyniowym. Mój synek wciągnął całą swoją porcję ze smakiem, a to ostatnio wcale nie takie oczywiste 🙂

Porcja: ok. 220 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

wieprzowina, polędwica – 30 g
ryż jaśminowy – 15 g
dynia – 80 g
marchew – 50 g
pietruszka – 10 g
cebula – 10 g
czosnek – 0,5 g (pół niedużego ząbka)
woda źródlana – ¾ szklanki (ok. 150 ml)
oliwa z oliwek – 5 ml (1 łyżeczka)
majeranek – szczypta
pieprz – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
koperek (świeży) – szczypta

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Następnie oprósz je przyprawami – pieprzem, majerankiem, czerwoną słodką papryką. Warzywa obierz (dynię dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego), umyj, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw polędwiczkę z cebulą i czosnkiem i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj marchew, pietruszkę i ryż. Po kolejnych 10 minutach dodaj dynię i gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, w razie potrzeby dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj.

Gotową potrawę rozdrobnij do uzyskania konsystencji akceptowanej przez malucha. Jeśli już ma ząbki i gryzie możemy zostawić kawałki warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką, a jeśli nie, należy całość rozdrobnić widelcem lub część warzyw rozdrobnić widelcem a resztę zmiksować. Po rozdrobnieniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA200.5179.48.57.421.9
wieprzowina, polędwica3038.75.61.90
ryż jaśminowy1552.410.111.7
dynia8022.410.23.9
marchew50140.50.24.3
pietruszka, korzeń1040.301.1
cebula103.10.100.7
czosnek0.50.7000.2
oliwa z oliwek544.1050

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*