Jak wykorzystać resztki owoców (lub warzyw)? Jednym ze sposobów, i to jednym z moich ulubionych, jest zrobienie placków 🙂 Ostatnio miałam w lodówce resztę musu z borówek, który trzeba było już zużyć. I tak powstały mocno borówkowe placki 🙂
Placki wyszły tak bardzo fioletowe, że aż prawie czarne. Pachniały obłędnie i bardzo posmakowały moim synkom, bo zjedli wszystkie na raz! Dla siebie i męża udało mi się ocalić tylko jeden (z 12!), który zjedliśmy na spółkę, żeby chociaż spróbować. Warto tu dodać, że starszak to w ogóle za borówkami nie przepada…
Jak zrobić mus z borówek?
Borówki wrzucam do garnka (można na początku podlać je niewielką ilością wody) i gotuję na niedużym ogniu aż masa zgęstnieje. Trochę tak jakby robić dżem czy konfiturę, tylko, że ja nic do nich nie dodaję. Czekam tylko aż większość soku odparuje i powstanie dość gęsty mus. Można go na koniec zmiksować lub zostawić w takiej formie w jakiej jest.
W ogóle bardzo Wam polecam taki mus zrobić, szczególnie jeśli macie nadmiar borówek, i zamrozić na zimę. Fajnie sprawdzi się nie tylko do ciasta na placki czy jako dodatek np. do owsianki, ale także jako sos do mięsa, np. do pieczonego schabu. Mniam 🙂
Ale co z tym przepisem?
Ale wracając do mojego przepisu na placki. Nie miałam konkretnego gotowego przepisu, więc sięgnęłam do mojego własnego wzoru na przepis na placki, którym dzielę się z Wami w kursie 5 kroków do różnorodnych śniadań.
W kursie dzielę się z Wami swoimi uniwersalnymi wzorami na przepisy na domowe kaszki, placki, omlety, naleśniki czy pasty do kanapek. Pokazuję jak je w prosty sposób modyfikować. Podaję dokładne proporcje które działają, podpowiadam jakie składniki są obowiązkowe a jakie opcjonalne, jak dostosować porcję i produkty do wieku malucha. Proponuję Ci szeroką gamę produktów (też w formie wygodnych checklist), których możesz użyć w przepisie, ale to Ty decydujesz jakiej mąki użyjesz, jakie mleko czy olej wybierzesz, jakiego rodzaju warzyw czy owoców użyjesz itp.
Daję Ci wzór na śniadanie, ale to Ty decydujesz o składnikach. Dlatego jest to tak wygodne i uniwersalne rozwiązanie. Daję Ci narzędzie, które będzie ogromną pomocą w kuchni, ale będzie funkcjonowało na Twoich zasadach i dopasujesz je do własnych potrzeb.
Tworząc przepis na te borówkowe placki zajrzałam do wzoru na przepis na placki, żeby sprawdzić składniki jakie będą mi potrzebne i proporcje. Tak, tak, ja sama też korzystam ze swoich materiałów 🙂 Chociaż wiele przepisów i kombinacji składników mam w głowie to w niektórych przypadkach (np. w kwestii placków) sprawdzam proporcje. Postanowiłam zrobić proste placki, więc ze wzoru na przepis wzięłam tylko te niezbędne składniki, a ominęłam opcjonalne. Na koniec placki upiekłam, bo wtedy nie trzeba stać nad patelnią, są zdrowsze, a w smaku równie dobre. Wszystkie wskazówki odnośnie pieczenia placków też zamieściłam w programie kursu 🙂
No i zdecydowanie placki się udały, bo została mi po nich tylko pusta blacha do pieczenia, a myślałam, że przekąskę na kolejny dzień będę miała z głowy… 🙂
Już za moment rusza II edycja kursu, a już teraz możesz się zapisać na listę osób oczekujących na kurs i zgarnąć w prezencie kalendarz 30 pomysłów na śniadania. Zapis do niczego Cię nie zobowiązuje, a zyskujesz szansę na to, aby zająć dla siebie wcześniej miejsce, co jest istotne, bo kurs będzie miał w tej edycji limitowaną liczbę miejsc.
Placki mocno borówkowe
Porcja: ok. 12 placków
Przeznaczenie: dla dzieci po 6 miesiącu życia
Składniki
ok. 10 łyżek musu z borówek – 200 g
1 banan – ok. 120 g
1 jajko
ok. 4 łyżki mąki owsianej (możesz też użyć pszennej, orkiszowej czy kukurydzianej) – 50 g
1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego) – 10 g
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksuj (ja użyłam do tego celu blendera).
- Sprawdź konsystencję ciasta i ewentualnie dodaj nieco więcej mąki (nie dodawaj więcej niż 1 łyżkę na raz). Masa na placki powinna być dosyć gęsta, żeby nie rozlewała się samoistnie po papierze do pieczenia lub patelni.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj placki. Mniej więcej jedna łyżka na jeden placek.
- Placki włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i piecz 15-20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 5 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości placków, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.
- Placki można też usmażyć na patelni, ale to rozwiązanie sugerowałabym dla starszych dzieci. Smacznego!
Wskazówka
Takie placki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek owoców z lodówki. Masz inny mus owocowy lub owocowo-warzywny do wykorzystania? Użyj go w tym przepisie zamiast borówek.
Spróbuj też innych przepisów:
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
borówki | 500 | 240 | 1.5 | 1.5 | 60.5 |
banan | 120 | 116.4 | 1.3 | 0.6 | 28.3 |
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
mąka owsiana | 50 | 174.5 | 5.4 | 3.6 | 27.9 |
olej rzepakowy | 10 | 89.9 | 0 | 10 | 0 |
SUMA | 735 | 696.7 | 15 | 21.1 | 117.1 |
Ile potrzeba mniej więcej borówek żeby po ugotowaniu wyszło z tego 200 g musu ?
Niestety nie zważyłam przed zrobieniem, ale wydaje mi się że ok. 0,5 kg.
A czym można zastąpić w przepisie jajko?
W przepisie jest użyty banan, który także pełni rolę sklejającą, więc jajko można po prostu pominąć.
Dziękuję Pani Marto! Świetny przepis! Zrobiłam mus borówkowo-jabłkowy. Moja 11 miesięczna córka zjadła dwa placuszki, aż jej się uszy trzęsły, a zaznaczę że z niej jest raczej niejadek.
Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
A czy można użyć mrożonych borówek i czy trzeba je najpierw rozmrozić żeby zrobić mus ?
Można użyć mrożonych borówek. Można je prosto z zamrażarki przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i ugotować na mus.
Super,dziękuję 😀