Co powiecie na pyszne muffinki marchewkowe? Przepis na aromatyczne, jesienne babeczki poleca się w ramach cyklu środa z przekąską
Porcja: 12 muffinek – waga ok. 1080 g, 1 muffin – ok. 90 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia (dlaczego?)
Składniki
2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 250 g
4 średnie marchewki – 400 g
1/2 szklanki orzechów włoskich – 50 g
1/2 szklanki rodzynek – 75 g
ok. 4 łyżki miodu – 100 g
ok. 2/3 szklanki oleju roślinnego (ja dałam kokosowy) – 150 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia – 8 g
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 3 g
3 jajka kurze – ok. 150 g
1 łyżeczka cynamonu – ok. 5 g
1/2 łyżeczki kardamonu – ok. 2 g
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – ok. 2 g
Przygotowanie
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 10 minut.
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odciśnij przy pomocy sitka.
- Orzechy włoskie zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi suchymi składnikami: zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
- Jajka ubij, a następnie zmiksuj z pozostałymi mokrymi składnikami: miodem i olejem (jeśli używasz oleju kokosowego dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję).
- Następnie wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.
- Do masy dodaj odsączone z wody rodzynki i startą marchewkę i jeszcze raz całość wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do 12 foremek na muffinki.
- Tak przygotowane babeczki wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Spróbuj też innych przepisów
- Muffinki dyniowe dla dzieci po 12 miesiącu życia
- Muffinki owsiane bananowo-czekoladowe dla dzieci po 12 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka orkiszowa pełnoziarnista | 250 | 827.5 | 30 | 4.5 | 155 |
marchew | 400 | 112 | 3.6 | 1.2 | 34 |
jajko kurze całe | 150 | 207 | 18.6 | 14.9 | 1.1 |
miód pszczeli | 100 | 331 | 0.4 | 0 | 79.9 |
orzechy włoskie | 50 | 356 | 7.8 | 34.6 | 1.9 |
rodzynki | 75 | 204 | 1.7 | 0.4 | 53.4 |
olej kokosowy | 150 | 1350 | 0 | 150 | 0 |
cynamon w proszku | 5 | 13.3 | 0.2 | 0.2 | 4.2 |
proszek do pieczenia | 8 | 4.1 | 0.1 | 0 | 0.9 |
SUMA | 1188 | 3404.9 | 62.4 | 205.8 | 330.4 |
Tabela wartości odżywczych – 1 babeczka
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
mąka orkiszowa pełnoziarnista | 20.8 | 69 | 2.5 | 0.4 | 12.9 |
marchew | 33.3 | 9.3 | 0.3 | 0.1 | 2.8 |
jajko kurze całe | 12.5 | 17.3 | 1.6 | 1.2 | 0.1 |
miód pszczeli | 8.3 | 27.6 | 0 | 0 | 6.7 |
orzechy włoskie | 4.2 | 29.7 | 0.7 | 2.9 | 0.2 |
rodzynki | 6.3 | 17 | 0.1 | 0 | 4.5 |
olej kokosowy | 12.5 | 112.5 | 0 | 12.5 | 0 |
cynamon w proszku | 0.4 | 1.1 | 0 | 0 | 0.4 |
proszek do pieczenia | 0.7 | 0.3 | 0 | 0 | 0.1 |
SUMA | 99 | 283.8 | 5.2 | 17.1 | 27.7 |
Marta, czy mozna czyms zastapic jajka?ze wzgledow alergii nie mozemy ich uwzgledniac na razie :/
Jasne, możesz użyć np. siemienia lnianego -> 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/3 szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody –
powstanie kleik.
Świetny przepis! Bałam się zakalca (jak to zwykle bywa u mnie przy cieście marchewkowym) a tu wyszły pyszne, puszyste, wilgotne babeczki! I nawet po 48h są smaczne, praktycznie nie straciły na jakości
przepis zdecydowanie do powtórzenia
Bardzo się cieszę, że tak Wam smakują
Chyba też muszę je zrobić, bo jakoś dawno nie robiłam 
Dziś skorzystałam ze znalezionego kiedyś pomysłu w Internecie – z 0,5kg marchwii zrobiłam sok w sokowirówce a suchy „odpad” wykorzystałam do babeczek. Niedobór orzechów sprowokował wykorzystanie ich w 35g a na dopełnienie 15g wykorzystałam migdały. Wyszło obłędnie

Dla jakiego wieku dziecka sa te przepisy? Zastanawiam sie bo miód, orzechy to raczej sa skladniki zabronione dla niemowlaków!??
Każdy przepis na górze jest wyraźnie oznaczony sugerowanym wiekiem dziecka. W tym przypadku przepis jest dla dzieci które skończyły pierwszy rok życia, ze względu na miód. Orzechy są dozwolone w diecie niemowlaka, tylko muszą być odpowiednio podane – zmielone lub w formie masła orzechowego.