domowe lody (raczkujac.pl)

Proste i pyszne sposoby na domowe lody

Coraz więcej dni jest ciepłych i słonecznych. My już pierwsze podejścia do domowych lodów w tym sezonie mamy za sobą 🙂

Mam nadzieję, że pogoda będzie nam sprzyjać coraz częściej, dlatego chciałam Cię zachęcić do robienia domowych lodów. Są naprawdę proste do wykonania i pyszne!

Foremki na lody

Na początek przydadzą Ci się foremki na lody. 

Ja korzystam z foremek na lody które kupiłam w Ikei, ale jest sporo odpowiedników, które można znaleźć w innych sklepach lub przez internet. 

Możesz też skorzystać ze zwykłego dużego pojemnika – wtedy warto przez pierwsze 3 godziny mrożenia co 30 minut wyjmować lody i ponownie je miksować lub mieszać. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste, bo rozbijamy powstające kryształki lodu.

1. Sorbety

Jeśli uwielbiacie sorbety to do przygotowania własnych lodów wystarczą ulubione owoce. Należy je zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie przełożyć masę do foremek i wstawić do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.

2. Lody o kremowej konsystencji

Jeśli lubicie lody o kremowej konsystencji oprócz owoców do masy warto dodać gęsty jogurt, np. grecki lub serek, np. mascarpone. Jeśli unikacie nabiału można w zamian użyć jogurtu roślinnego lub gęstej części mleczka kokosowego (jeśli puszkę wstawimy na kilka godzin do lodówki powinna się oddzielić część gęsta od płynnej). Miksujemy wszystkie składniki na gładko, przekładamy masę do foremek i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.

3. Lody “na szybko”

Jeśli masz zamrożone owoce, możesz z nich przyrządzić lody od razu gotowe do zjedzenia. Wystarczy wcześniej zamrożone owoce zmiksować z serkiem czy jogurtem i od razu można się rozkoszować pysznymi, domowymi lodami 🙂 

Jeśli chcesz lody zaproponować niemowlakowi to takie domowe, ze składników, które już wprowadziłaś do diety malucha, są ok. Natomiast konsystencja może być jeszcze dla takiego szkraba wyzwaniem i mogą mu wcale nie przypaść do gustu. Uważaj też, żeby nie brał zbyt dużych kawałków do buzi.

Nasz ulubiony przepis na domowe lody

Nasz ulubiony przepis opiera się na serku mascarpone, ale można go śmiało zastąpić, tak jak wspominałam powyżej, np. gęstą częścią mleczka kokosowego lub jogurtem naturalnym czy też jego roślinnym odpowiednikiem.

Możesz też oczywiście testować różne owoce, więc taki bazowy przepis, który Ci polecam to:

  • 1/2 opakowania serka mascarpone – 125 g
  • 1 banan – 100 g
  • inny owoc (np. truskawki – polecam szczególnie teraz!, jagody, gruszka, nektarynka) – 100 g
  • 1/2-1 łyżeczki dodatków, np. masła orzechowego czy kakao (opcjonalnie)

Wszystkie składniki miksujemy na gładko, przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki. 

Wskazówka

Lody prosto z zamrażarki ciężko wyjąć z foremki, a siłowanie się może skutkować wyciągnięciem samego patyczka. Dlatego warto wstawić lód w foremce na moment pod strumień ciepłej wody lub chwilę rozgrzewać w rękach. Wtedy gładko wyskoczy z foremki 🙂

Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do testów 🙂 Daj znać jak wyjdą 🙂

A jeśli nie wiesz co zrobić z drugą połową opakowania mascarpone to polecam Ci przepyszne placki z mascarpone z truskawkami – przepis znajdziesz w moim bestsellerowym e-booku Przepisy na rodzinne śniadania

Po więcej gotowych rozwiązań, inspiracji i naszych ulubionych, sprawdzonych przepisów sięgnij też do innych moich e-booków z przepisami na rodzinne obiady i przekąski. Z całym kompletem ogarniesz śpiewająco przepisy na cały dzień dla całej rodziny! Wszystkie moje e-booki znajdziesz w sklepie.

Może zaciekawią Cię też inne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*