Deser truskawkowo-czereśniowy z płatkami jaglanymi (raczkujac.pl)

Deser truskawkowo-czereśniowy z płatkami jaglanymi

Nie mogę się powstrzymać od wymyślania nowych wariacji na temat truskawek 🙂 Ostatnio dodatkowo moje oko przykuły na targu czereśnie i z tego połączenia powstał deser truskawkowo-czereśniowy z płatkami jaglanymi i serkiem naturalnym. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował tak samo jak nam 🙂

Porcja: ok. 180 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 12 miesiącu życia

Składniki

pół garści truskawek – 40 g
pół garści czereśni – 30 g
1/3 banana – 30 g
2 czubate łyżeczki serka naturalnego – 30 g (ja użyłam Bielucha, bo nie zawiera soli)
pół łyżeczki miodu pszczelego – 3 g
1/4 łyżeczki naturalnego kakao – 1 g
2 łyżki płatków jaglanych – 10 g

Przygotowanie

  1. Płatki jaglane ugotuj na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Owoce dokładnie umyj. Truskawki pozbaw szypułek, czereśnie pozbaw szypułek i pestek, banana obierz.
  3. Owoce zmiksuj razem na gładki mus.
  4. Płatki jaglane odsącz z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba. Następnie dodaj do nich kakao i miód i dokładnie wymieszaj.
  5. Na dno szklanki przełóż płatki jaglane, na nie połóż serek naturalny, a na wierzch mus owocowy. Można jeść warstwami lub całość wymieszać 🙂 Smacznego 🙂

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
truskawki40120.30.22.9
banan3029.10.30.27.1
czereśnie3018.60.30.14.2
serek naturalny3038.12.62.61.2
miód pszczeli39.9002.4
naturalne kakao130.20.10.1
płatki jaglane10331.20.36.4
SUMA144143.74.93.524.3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*