Krem marchewkowy (raczkujac.pl)

Zupa krem marchewkowy

Dzisiaj bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka. Krem marchewkowy będzie świetnym daniem dla dopiero rozszerzającego dietę malucha lub miłym dodatkiem do drugiego dania dla większego brzdąca.

Porcja: ok. 150 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6. miesiącu życia

Składniki

1 nieduża marchewka  – 50 g
1/2 ziemniaka – 40 g
kawałek selera – 30 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody źródlanej
koperek (świeży) – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie

Warzywa obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w słupki lub talarki. W garnku nastaw wodę. Warzywa wrzuć do wrzątku i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek i oliwę z oliwek. Całość zblenduj do konsystencji kremu. Przed zmiksowaniem możesz odłożyć pojedyncze kawałki warzyw (w słupkach) do zjedzenia samodzielnie rączką. Podawaj ostudzone.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
marchew50140.50.24.3
ziemniaki40300.70.17.6
seler korzeniowy305.40.50.12
oliwa z oliwek544.1050
SUMA12593.51.65.313.9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*