Kurczak z warzywami (raczkujac.pl)

Kurczak z warzywami

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem fanką dań jednogarnkowych, szczególnie dla dzieci 🙂 Są łatwe w przygotowaniu, szybkie w wykonaniu, po prostu wygodne 🙂 Oczywiście zakładając, że dziecko też lubi taką formę obiadu. Mój synek akurat do ukończenia mniej więcej 1,5 roku zdecydowanie preferował różnego rodzaju potrawki od obiadów składających się z produktów ułożonych osobno na talerzu. Dla dzieci o podobnych preferencjach polecam kolejną tego typu propozycję obiadową – kurczaka z warzywami.

Porcja: ok. 220 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

kurczak, pierś – 30 g
1 ziemniak – 70 g
1/2 marchewki – 30 g
kawałek papryki – 30 g
kawałek cukinii – 30 g
kawałek cebuli – 10 g
nieduży ząbek czosnku – 0,5 g
1 łyżeczka mąki kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody –  200 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
pieprz – szczypta
1 liść laurowy
koperek lub natka pietruszki (świeża) – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i skóry, pokrój w kostkę a następnie posyp przyprawami – majerankiem, słodką czerwoną papryką i pieprzem. Na koniec obtocz mięso w mące. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę, słupki lub talarki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek (lub natkę) dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw kurczaka z cebulą, czosnkiem i liściem laurowym i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Po kolejnych 10 minutach dodaj cukinię i gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. Pod koniec gotowania dodaj koperek (lub natkę). Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. Pamiętaj, aby z gotowej potrawy wyjąć liść laurowy.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zachować przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Po rozdrobnieniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
kurczak, pierś bez skóry, surowa3036.36.60.50
ziemniaki7052.51.20.113.3
marchew308.40.30.12.6
papryka309.60.40.12.2
cukinia303.90.40.10.9
cebula103.10.100.7
czosnek0.50.7000.2
mąka kukurydziana518.20.50.23.5
oliwa z oliwek544.1050
SUMA210.5176.89.56.123.4

3 thoughts on “Kurczak z warzywami

    1. Ja zawsze staram się mąkę rozsypać równomiernie po całej powierzchni potrawy i szybko wymieszać całość, wtedy nie powinno być takiego problemu. Alternatywnie można w mące obtoczyć mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*