Nie wiem jak Wy, ale ja jestem fanką dań jednogarnkowych, szczególnie dla dzieci 🙂 Są łatwe w przygotowaniu, szybkie w wykonaniu, po prostu wygodne 🙂 Oczywiście zakładając, że dziecko też lubi taką formę obiadu. Mój synek akurat do ukończenia mniej więcej 1,5 roku zdecydowanie preferował różnego rodzaju potrawki od obiadów składających się z produktów ułożonych osobno na talerzu. Dla dzieci o podobnych preferencjach polecam kolejną tego typu propozycję obiadową – kurczaka z warzywami.
Porcja: ok. 220 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia
Składniki
kurczak, pierś – 30 g
1 ziemniak – 70 g
1/2 marchewki – 30 g
kawałek papryki – 30 g
kawałek cukinii – 30 g
kawałek cebuli – 10 g
nieduży ząbek czosnku – 0,5 g
1 łyżeczka mąki kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – 200 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
pieprz – szczypta
1 liść laurowy
koperek lub natka pietruszki (świeża) – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i skóry, pokrój w kostkę a następnie posyp przyprawami – majerankiem, słodką czerwoną papryką i pieprzem. Na koniec obtocz mięso w mące. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę, słupki lub talarki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek (lub natkę) dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw kurczaka z cebulą, czosnkiem i liściem laurowym i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Po kolejnych 10 minutach dodaj cukinię i gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. Pod koniec gotowania dodaj koperek (lub natkę). Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, a konsystencja potrawy odpowiednio gęsta, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. Pamiętaj, aby z gotowej potrawy wyjąć liść laurowy.
Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zachować przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Po rozdrobnieniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
kurczak, pierś bez skóry, surowa | 30 | 36.3 | 6.6 | 0.5 | 0 |
ziemniaki | 70 | 52.5 | 1.2 | 0.1 | 13.3 |
marchew | 30 | 8.4 | 0.3 | 0.1 | 2.6 |
papryka | 30 | 9.6 | 0.4 | 0.1 | 2.2 |
cukinia | 30 | 3.9 | 0.4 | 0.1 | 0.9 |
cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 |
czosnek | 0.5 | 0.7 | 0 | 0 | 0.2 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 210.5 | 176.8 | 9.5 | 6.1 | 23.4 |
Jak prawidłowo dodać mąkę? Niestety same kluski mi się zrobiły
Ja zawsze staram się mąkę rozsypać równomiernie po całej powierzchni potrawy i szybko wymieszać całość, wtedy nie powinno być takiego problemu. Alternatywnie można w mące obtoczyć mięso.
świetny pomysł i przepis kurczak z ryżem to u mnie codzienność, warto zobaczyć coś innego