Pieczony schab (raczkujac.pl)

Pieczony schab

Dzisiaj propozycja dla całej rodziny – pieczony schab. Będzie wyśmienity na pierwszy lub drugi dzień Świąt! Jest soczysty i aromatyczny, każdemu będzie smakował 🙂

A jeśli coś Wam zostanie po rodzinnym obiedzie to następnego dnia schab, pokrojony w cienkie plastry, będzie idealny na kanapkę, także dla maluszka. To dużo lepszy wybór niż szynka kupiona w sklepie, bo masz pewność, że nie ma żadnych dodatków, ulepszaczy smaku itp. I przyprawiasz według własnego uznania.

Przyprawy podaję w przybliżeniu, ja dodaję je „na oko”, tak, aby w miarę całkowicie cienką warstwą pokryły mięso. Część z której będziemy odkrajać porcję dla dziecka można przyprawić delikatniej lub zostawić nieprzyprawioną.

Porcja: ok. 700 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

wieprzowina, schab bez kości – ok. 1 500 g
sól morska – szczypta (opcjonalnie, po 12. m.ż.)
słodka czerwona papryka – ok. 1 łyżka
majeranek – ok. 1 łyżka
3 ząbki czosnku
domowy bulion warzywny – ok. 100 ml (pół szklanki)

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu. Następnie oprósz schab z obu stron przyprawami – solą (tylko jeśli przygotowujesz danie dla dorosłych i starszych dzieci!), czerwoną słodką papryką, majerankiem i na koniec czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Część mięsa, która będzie przeznaczona dla dziecka, możesz zostawić nieprzyprawioną, bądź przyprawioną jedynie delikatnie majerankiem i papryką.

Tak przygotowane mięso odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Możesz też zamarynować je wieczorem, wstawić na noc do lodówki i upiec dopiero następnego dnia.

Po wyjęciu mięsa z lodówki możesz je włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową, a na 15-20 minut przed końcem pieczenia odkryć, lub możesz piec w torebce do pieczenia. Ja preferuję torebki – nie trzeba ich zmywać 🙂 Torebki nie należy zawiązywać zbyt mocno, aby pozostawić niewielki przepływ powietrza, inaczej torebka może mocno napuchnąć i pęknąć. Zanim zamkniesz mięso w torebce lub przykryjesz je folią podlej je bulionem. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piecz przez 1,5 godziny. Jeśli Twój kawałek schabu jest większy niż w przepisie i np. waży ok. 2 kg wydłuż czas pieczenia do 2 godzin.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstaw je na co najmniej 10 minut (a najlepiej na ok. pół godziny), przykryte od góry bawełnianą ścierką, i dopiero potem pokrój, będzie wtedy jeszcze lepsze. Wykrój porcję dla dziecka z części mniej przyprawionej, najlepiej ze środka. Przed podaniem dziecku rozdrobnij zgodnie z zapotrzebowaniem. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze lub w piekarniku, możesz też dodać posiekane mięso do zupki warzywnej.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
wieprzowina, schab10501407201.6630
SUMA10501407201.6630

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka (ok. 20 g)

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
wieprzowina, schab3040.25.81.80
SUMA3040.25.81.80

2 thoughts on “Pieczony schab

  1. A czy wieprzowina nie jest za ciężka dla brzuszka takiego maluszka?? Moja córka ma prawie półtora roku i dopiero teraz powoli przymierzam się żeby spróbować dać jej trochę wieprzowiny

    1. W ramach najnowszych zaleceń specjalistów nie ma takich przeciwwskazań i kolejność wprowadzania mięs do diety dziecka jest dowolna. Aczkolwiek zgadzam się, że lepiej zacząć od lżejszych mięs typu królik czy kurczak to nie ma powodu by odwlekać wprowadzanie schabu o kilka miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*