Muffinki marchewkowe (raczkujac.pl)

Muffinki marchewkowe

Co powiecie na pyszne muffinki marchewkowe? 🙂 Przepis na aromatyczne, jesienne babeczki poleca się w ramach cyklu środa z przekąską 🙂

Porcja: 12 muffinek – waga ok. 1080 g, 1 muffin – ok. 90 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia (dlaczego?)

Składniki

2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 250 g
4 średnie marchewki – 400 g
1/2 szklanki orzechów włoskich – 50 g
1/2 szklanki rodzynek – 75 g
ok. 4 łyżki miodu – 100 g
ok. 2/3 szklanki oleju roślinnego (ja dałam kokosowy) – 150 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia – 8 g
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 3 g
3 jajka kurze – ok. 150 g
1 łyżeczka cynamonu – ok. 5 g
1/2 łyżeczki kardamonu – ok. 2 g
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – ok. 2 g

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 10 minut.
  2. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odciśnij przy pomocy sitka.
  3. Orzechy włoskie zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi suchymi składnikami: zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
  4. Jajka ubij, a następnie zmiksuj z pozostałymi mokrymi składnikami: miodem i olejem (jeśli używasz oleju kokosowego dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję).
  5. Następnie wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.
  6. Do masy dodaj odsączone z wody rodzynki i startą marchewkę i jeszcze raz całość wymieszaj.
  7. Gotową masę przełóż do 12 foremek na muffinki.
  8. Tak przygotowane babeczki wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
mąka orkiszowa pełnoziarnista250827.5304.5155
marchew4001123.61.234
jajko kurze całe15020718.614.91.1
miód pszczeli1003310.4079.9
orzechy włoskie503567.834.61.9
rodzynki752041.70.453.4
olej kokosowy150135001500
cynamon w proszku513.30.20.24.2
proszek do pieczenia84.10.100.9
SUMA11883404.962.4205.8330.4

Tabela wartości odżywczych – 1 babeczka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
mąka orkiszowa pełnoziarnista20.8692.50.412.9
marchew33.39.30.30.12.8
jajko kurze całe12.517.31.61.20.1
miód pszczeli8.327.6006.7
orzechy włoskie4.229.70.72.90.2
rodzynki6.3170.104.5
olej kokosowy12.5112.5012.50
cynamon w proszku0.41.1000.4
proszek do pieczenia0.70.3000.1
SUMA99283.85.217.127.7

7 thoughts on “Muffinki marchewkowe

    1. Jasne, możesz użyć np. siemienia lnianego -> 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/3 szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody –
      powstanie kleik.

  1. Świetny przepis! Bałam się zakalca (jak to zwykle bywa u mnie przy cieście marchewkowym) a tu wyszły pyszne, puszyste, wilgotne babeczki! I nawet po 48h są smaczne, praktycznie nie straciły na jakości 🙂 przepis zdecydowanie do powtórzenia

    1. Dziś skorzystałam ze znalezionego kiedyś pomysłu w Internecie – z 0,5kg marchwii zrobiłam sok w sokowirówce a suchy „odpad” wykorzystałam do babeczek. Niedobór orzechów sprowokował wykorzystanie ich w 35g a na dopełnienie 15g wykorzystałam migdały. Wyszło obłędnie 🙂 😛

  2. Dla jakiego wieku dziecka sa te przepisy? Zastanawiam sie bo miód, orzechy to raczej sa skladniki zabronione dla niemowlaków!??

    1. Każdy przepis na górze jest wyraźnie oznaczony sugerowanym wiekiem dziecka. W tym przypadku przepis jest dla dzieci które skończyły pierwszy rok życia, ze względu na miód. Orzechy są dozwolone w diecie niemowlaka, tylko muszą być odpowiednio podane – zmielone lub w formie masła orzechowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*