Krem warzywny (raczkujac.pl)

Krem warzywny

Jeśli chcielibyście zrobić pyszny krem warzywny dla całej rodziny, który jednocześnie będzie się nadawał dla maluszka dopiero rozpoczynającego rozszerzanie diety to mam dla Was idealną propozycję 🙂 Łatwy w wykonaniu i pyszny przepis na zupę – krem!

Prosty sposób na to, aby zupa była smaczna i dla dużych i dla małych jest taki, że doprawiamy ją solą i pieprzem według uznania dopiero po odłożeniu porcji dla maluszka.

Alternatywnie, jeśli sami nie jesteście fanami takich zup, możecie całość podzielić na porcje dla maluszka i pomrozić. Do tego też zachęcam – na początku takie podejście bardzo ułatwia gotowanie dla szkraba.

Porcja: ok. 1060 g, sugerowana porcja dla dziecka – 150 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6. miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

2 marchewki – 235 g
pół kalarepy – 100 g
kawałek pora – 25 g
kawałek selera – 40 g
4-5 ziemniaków – 300 g
3-4 gałązki natki pietruszki lub koperku – 2 g
2 łyżki masła klarowanego – 20 g
3 szklanki wody źródlanej – 600 ml

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz i umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Mogą to być talarki, kostka, słupki – jak Ci wygodniej, nie musi być drobno. Pora posiekaj. Natkę pietruszki lub koperek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
  2. W garnku nastaw wodę, a gdy zacznie się gotować wrzuć wszystkie warzywa. Gotuj przez 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki (lub koperek) i masło.
  4. Gotową zupę zblenduj na krem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka jeszcze chwilę pogotuj. Przed podaniem ostudź.

Wskazówka

Po odłożeniu porcji dla dziecka resztę zupy dopraw według uznania solą i pieprzem.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
marchew23565.82.10.720
kalarepa100312.30.46.6
por256.30.60.11.5
seler korzeniowy407.20.70.12.7
ziemniaki3002255.10.657
masło klarowane20179.60200
SUMA720514.910.821.987.8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*