Krem z kalafiora (raczkujac.pl)

Krem z kalafiora

Dzisiaj propozycja dla maluszków na początku rozszerzania diety. Chociaż krem z kalafiora nadaje się już dla niemowląt po 6 miesiącu życia, jako pierwsze zupki jarzynowe w diecie maluszka proponowałabym raczej pierwszą zupkę jarzynową lub pierwszy krem z dyni. Dlaczego? Ponieważ kalafior należy do warzyw wzdymających, więc jest bardziej wymagający dla dopiero rozwijającego się układu pokarmowego bobasa. W pierwszej kolejności lepiej brzuszek przetestować na bardziej lekkostrawnych warzywach.

Porcja: ok. 180 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia

Składniki

kalafior – 90 g
pietruszka – 20 g
seler – 10 g
kasza manna – 5 g
masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
koperek (świeży) – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz i dokładnie opłucz, kalafior podziel na różyczki, a pietruszkę i seler pokrój w talarki lub kostkę.
  2. Warzywa wrzuć do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj kaszę manną, a pod koniec masło i koperek. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej wody.
  4. Po ugotowaniu całość zmiksuj do konsystencji kremu. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
kalafior90182.30.24.6
pietruszka, korzeń2080.50.12.2
seler korzeniowy101.80.200.7
kasza manna517.10.603.6
masło klarowane544.9050
SUMA13089.83.65.311.1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*