Kotleciki jaglane (raczkujac.pl)

Pieczone kotleciki jaglane

Kolejna odsłona środy z dynią to pieczone kotleciki jaglane. W składzie mają dużo warzyw, w tym oczywiście dynię 🙂

Jeśli Twój maluszek nie lubi tzw. papek to takie kotleciki będą dla niego świetną alternatywą – są zdrowe, smaczne i lekkostrawne, bo upiekłam je w piekarniku zamiast smażyć. Porcja mojego synka zniknęła z talerza błyskawicznie, mam więc nadzieję, że i Waszym maluszkom zasmakują 🙂

Z podanych poniżej proporcji zrobiłam 12 kotlecików, dla maluszka sugerowałabym 2-3 kotleciki. Także bez problemu wraz z dzieckiem naje się cała rodzina 🙂

W pierwszej kolejności można uformować kotleciki dla dziecka, a resztę masy dodatkowo przyprawić według uznania, np. dodać szczyptę soli, pieprzu. Trzeba wtedy tylko uważać, żeby się nie pomylić 🙂

Porcja: ok. 600 g – ok. 12 kotlecików, sugerowana porcja dla dziecka – ok. 150 g (2-3 kotleciki)

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej – 100 g
2-3 średnie marchewki – 200 g
ok. pół cebuli – 60 g
kawałek selera – 25 g
ok. pół papryki – 80 g
kawałek dyni – 100 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
bazylia (świeża) – 2-3 listki
natka pietruszki (świeża) – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie pozostaw do ostygnięcia.

Marchew i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Dynię umyj, usuń gniazdo nasienne, odkrój skórę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar wody z dyni należy następnie odcedzić przy pomocy sitka, gdyż kotleciki nie mogą być zbyt mokre.

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Natkę pietruszki i listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

Kaszę wraz z warzywami przełóż do miski, wbij jajko i dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj kotleciki. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez ok. 20 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości kotlecików, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
kasza jaglana100350113.168
marchew200561.80.617
cebula6018.60.70.24.4
seler korzeniowy254.50.40.11.7
papryka8025.610.25.8
dynia100281.30.34.9
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
SUMA620558.6239.9102.2

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
kasza jaglana2587.52.80.817
marchew50140.50.24.3
cebula154.70.20.11.1
seler korzeniowy6.31.10.100.4
papryka206.40.30.11.5
dynia2570.30.11.2
jajko kurze całe13.8191.71.40.1
SUMA155139.75.82.525.6

8 thoughts on “Pieczone kotleciki jaglane

    1. Oczywiście 🙂 Ponieważ teraz mamy sezon na cukinię to polecam zamiast dyni dodać więcej cukinii.

    1. Tak, można, ale proporcje będą inne. Dodawaj stopniowo (po łyżce) i sprawdzaj konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*